CFDs се комплексни инструменти и содржат висок ризик од брзо губење пари поради левериџ. 81% од ритеил инвеститорите губат пари кога тргуваат со CFDs со овој провајдер. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете висок ризик од губење на вашите пари.
ЦФД (CFD) се комплексни инструменти и носат висок ризик од брзо губење пари како резултат на левериџ. 84% од сметките на клиентите-физички лица губат пари кога тргуваат со CFD. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете голем ризик да ги изгубите парите.
Пребарувај

EUR/USD

Специјални извештаи - 22/09/2022

22 септември, 2022

Наведениот пример користи Договори за разлика (CFD). Калкулациите се применуваат само за цените на одредени инструменти за наведениот датум и калкулациите претставуваат можна прилика за добивка или загуба. Нема гаранции за прецизноста и потполноста на овие информации, значи, секое лице кое доносува одлука според тие информации, тоа го прави целосно на сопствен ризик.

EUR/USD неделната пазарна прилика кај курсот валутниот пар, базирана на 1.00 Lot:

  • РАЗЛИКАТА ПОМЕЌУ КАМАТНИТЕ СТАПКИ НА САД И ЕВРОПА ОДИ ВО КОРИСТ НА АМЕРИКАНСКИОТ ДОЛАР ОТКАКО ФЕДЕРАЛНИТЕ РЕЗЕРВИ НА САД ГИ ЗГОЛЕМИЈА КАМАТНИТЕ СТАПКИ НА НАЈВИСОКО НИВО ОД 2008 ГОДИНА (3,25%): Каматните стапки во САД неодамна се зголемија на 3,25%, додека референтната каматна стапка во Европа се искачи на 1,25%. Разликата помеѓу нив останува 2% во корист на американскиот долар, што го прави американскиот долар поатрактивен од евро. Ова би можело да биде уште една причина за понатамошно заздравување на американскиот долар во однос на еврото.
  • ИТАЛИЈАНСКИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ (НЕДЕЛА, 25 СЕПТЕМВРИ): СЕ ОЧЕКУВА ДА ПОБЕДИ ДЕСНИЧАРСКАТА КОАЛИЦИЈА ПРЕДВОДЕНА ОД „БРАЌАТА НА ИТАЛИЈА“ НА ЏОРЏИЈА МЕЛОНИ. Се очекува таа да формира коалиција со партија Лига на Салвини и Напред, Италијо на Берлускони. Се очекува таа да не ја промени позицијата во врска со Италија во рамки на Европска Унија ниту во врска со италијанската поддршка на Украина и санкции против Русија. Се очеува таа повеќе да работи на мигрантската криза.
  • ЕВРОПСКАТА ЕКОНОМИЈА СЀ УШТЕ Е ПОД ЗАКАНА ОД РЕЦЕСИЈА БИДЕЈЌИ СНАБДУВАЊЕТО НА ЕВРОПА СО РУСКИОТ ГАС ПРЕКУ СЕВЕРЕН ТОК 1 СЕ НАМАЛИ НА 0,00%. Преку Северен Тек 1 Европа добива околу 40% гас од Русија. Освен тоа, пазарите стравуваат дека Русија би можела наскоро да размисли за запирање и на другите канали, како што е оној преку Украина. Неодамнешните економски податоци за Европа, и особено за Германија, покажаа дека економијата на ЕУ продолжи да паѓа, а намалувањето на испорака на природниот гас од Русија во Германија би можело да ја влоши ситуацијава, бидејќи Русија ја има снабдено Германија со 55% од потребниот гас минатата година. Без рускиот гас, германската економија наскоро би можела да стапи во рецесија, што е негативно за европската валута.
  • МИСЛЕЊЕ НА АНАЛИТИЧАРИТЕ: ГОЛДМАН САКС предвидува EUR/USD да падне на 0,97. МОРГАН СТЕНЛИ очекува 0,97. КРЕДИ СУИСЕ предвидува пад на 0,9592.

EUR/USD, 22 септември 2022
Сегашна цена: 0.9890

EUR/USD

Неделниот

Правец на трендот

ПАД

Отпор 3

1.0200

Отпор 2

1.0150

Отпор 1

1.0070

Поддршка 1

0.9700

Поддршка 2

0.9600

Поддршка 3

0.9500

Пример на пресметката врз основа на неделниот правец на трендот за 1.00 Lot1

EUR/USD

ПИВОТ ТОЧКИ

Отпор 3

Отпор 2

Отпор 1

Поддршка 1

Поддршка 2

Поддршка 3

Профит или загуба во $

-3,100

-2,600

-1,800

1,900

2,900

3,900

Профит или загуба во €2

-3,134

-2,629

-1,820

1,921

2,932

3,943

Профит или загуба во £2

-2,743

-2,301

-1,593

1,681

2,566

3,451

Профит или загуба во C$2

-4,178

-3,504

-2,426

2,560

3,908

5,256

1. 1.00 lot е еквивалент со 100 000 единици

2. Датум и време девизниот курс употребени за калкулациите се 10:55 GMT+1 и 22.9.2022.

Fortrade препорачува употреба на Запрете загуба (Stop-Loss) и Земете профит (Take-Profit), Ве молиме да ја контактирате вашата поддршка.

  • Земете во предвид дека позицијата во профит можете да ја затворите, дури и ако е профитот понизок од предложениот.
  • Trailing stop техника може да го заштити профитот - Контактирајте со својата поддршка за повеќе детали.
Споделете преку вашата мрежа
Евро - Американски долар Графикон
Време за ажурурање: -
Највисоко
Најниско
1M 5M H D W
Цените се изготвуваат..
Подготвени за тргување?Започнете сега