CFDs се комплексни инструменти и содржат висок ризик од брзо губење пари поради левериџ. 81% од ритеил инвеститорите губат пари кога тргуваат со CFDs со овој провајдер. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете висок ризик од губење на вашите пари.
ЦФД (CFD) се комплексни инструменти и носат висок ризик од брзо губење пари како резултат на левериџ. 84% од сметките на клиентите-физички лица губат пари кога тргуваат со CFD. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете голем ризик да ги изгубите парите.
Пребарувај

Сурова нафта

Специјални извештаи - 26/09/2022

26 септември, 2022

Наведениот пример користи Договори за разлика (CFD). Калкулациите се применуваат само за цените на одредени инструменти за наведениот датум и калкулациите претставуваат можна прилика за добивка или загуба. Нема гаранции за прецизноста и потполноста на овие информации, значи, секое лице кое доносува одлука според тие информации, тоа го прави целосно на сопствен ризик.

Сурова нафта неделната пазарна прилика за растечкиот тренд, базирана на 1.00 Lot:

  • ГЕПОЛИТИКА: РАСТ НА ТЕНЗИИТЕ ВО УКРАИНСКО-РУСКИОТ ВОЕН КОНФЛИКТ: Регии на Донњецк, Луганск, Херсон и Запорожие (15% од украинската територија) ќе одржат референдум за прилкучување на Русија од 23 до 27 септември, додека се очекува рускиот претседател Владимир Путин да одржи говор во Парламентот на 30 септември.
  • НАСТАН: СОСТАНОК НА ОПЕК+ (среда, 5 октомври): ВО СЕПТЕМВРИ, ОПЕК+ ОДЛУЧИ ДА ГО НАМАЛУВА ПРОИЗВОДСТВОТО ЗА 100 000 БАРЕЛИ ДНЕВНО ОД ОКТОМВРИ. Освен тоа, во соопштението, ОПЕК+ рече дека се соочува со ограничени капацитети, што е потврда дека понатамошно зголемување на прозиводство не е веројатно. Освен тоа, можеме да очекуваме поголеми намалувања на производство во следниот период. ЈПМорган рече дека можеби ќе биде потребно намалување од 1 милион барели днево, да ОПЕК+ може да го избаланира пазарот.

САУДИСКА АРАБИЈА, де факто ЛИДЕР НА ОПЕК, ЈА ОДДРЖУВА ФИСКАЛНА ПРОФИТАБИЛНА ЦЕНА НА НАФТА НА ОКОЛУ 80 ДОЛАРИ ЗА БАРЕЛ. ДЕФИНИЦИЈА: „Фискална профитабилност„ на цената на нафта на државите извознички е минимална цена за барел нафта што ѝ е потребна на држава за да ги исполни очекуваните трошоци, истовремено балансирајќи го и својот буџет. Ако цената падне под ова нивоа, тоа може да резултира со буџетски дефицит, освен ако владините политики не се променат.

  • ГРУПАТА Г-7 СЕ ДОГОВОРИ ДА ВОВЕДЕ ГОРНА ГРАНИЦА НА ЦЕНА ЗА РУСКА НАФТА (ЌЕ СТАПИ ВО СИЛА ВО ПОЧЕТОК НА ДЕКЕМВРИ): Групата Г7 ја сочинуваат Обединетото Кралство, САД, Канада, Франција, Германија, Италија и Јапонија. Воведување на горната граница на цената врз руската нафта значи дека државите кои ја потпишале одлуката можат да ја купат руската нафта и нејзините деривати, само ако цената е под горната граница.
  • ЕУ СЕ ДОГОВОРИ И ОДОБРИ ЗАБРАНА НА УВОЗ 90% ОД РУСКАТА НАФТА ВО ЕУ (ЌЕ СТАПИ ВО СИЛА НА ПОЧЕТОКОТ НА ДЕКЕМВРИ). Лидерите на Европската Унија се согласија да воведат ембарго врз 90% од вкупниот увоз на нафта од Русија до крајот на годинава. Ембаргото ќе опфати 90% од вкупниот увоз од Русија, кога Полка и Германија, кои се поврзани со нафтоводот, престанат да ја купуват нафтата до крајот на годинава.
  • ОСЛОБОДУВАЊЕ НА СТРАТЕШКИТЕ НАФТЕНИ РЕЗЕРВИ НА САД (СНР) ЌЕ СЕ ЗАВРИ ВО НОЕМВРИ, но количината на ослободените СНР ќе остане непроменета. Одлуката совпаѓа со среднорочните избори во САД, кои ќе се одржат на 8 ноември. Со ова, САД ќе престане да ги снабдува нафтенте пазари со дополнителни 1 милион барели дневно.
  • МИСЛЕЊЕ НА АНАЛИТИЧАРИТЕ: ОЧЕКУВАЊАТА ЗА ЦЕНАТА ВО ЧЕТВРТИОТ КВАРТАЛ (АЖУРИРАН ПРЕГЛЕД): ЈПМОРГАН предвидува 101 долари. ГОЛДМАН САКС предвидува 125 долари. МОРГАН СТЕНЛИ предвидува 95 долари. УБС предвидува 110 долари до крајот на 2022 година.

Сурова нафта, 26 септември 2022
Сегашна цена: 77.40

СУРОВА НАФТА

Неделниот

Правец на трендот

РАСТ

Отпор 3

100

Отпор 2

93

Отпор 1

85

Поддршка 1

70

Поддршка 2

69

Поддршка 3

68

Пример на пресметката врз основа на неделниот правец на трендот за 1.00 Lot1

СУРОВА НАФТА

ПИВОТ ТОЧКИ

Отпор 3

Отпор 2

Отпор 1

Поддршка 1

Поддршка 2

Поддршка 3

Профит или загуба во $

22,600

15,600

7,600

-7,400

-8,400

-9,400

Профит или загуба во €2

23,357

16,122

7,854

-7,648

-8,681

-9,715

Профит или загуба во £2

21,157

14,604

7,115

-6,928

-7,864

-8,800

Профит или загуба во C$2

30,727

21,210

10,333

-10,061

-11,421

-12,780

1. 1.00 lot е еквивалент со 1000 единици

2. Датум и време девизниот курс употребени за калкулациите се 8:10 GMT 26.9.2022.

Fortrade препорачува употреба на Запрете загуба (Stop-Loss) и Земете профит (Take-Profit), Ве молиме да ја контактирате вашата поддршка.

  • Земете во предвид дека позицијата во профит можете да ја затворите, дури и ако е профитот понизок од предложениот.
  • Trailing stop техника може да го заштити профитот - Контактирајте со својата поддршка за повеќе детали.
Споделете преку вашата мрежа
Crude OIL Графикон
Време за ажурурање: -
Највисоко
Најниско
1M 5M H D W
Цените се изготвуваат..
Подготвени за тргување?Започнете сега