ЦФД (CFD) се комплексни инструменти и носат висок ризик од брзо губење пари како резултат на левериџ. Многу од сметките на клиентите-физички лица губат пари кога тргуваат со ЦФД. Треба да размислите дали разбирате како функционираат ЦФД и дали можете да си дозволите да преземете голем ризик од губење на вашите пари.
CFDs се комплексни инструменти и содржат висок ризик од брзо губење пари поради левериџ. 76% од ритеил инвеститорите губат пари кога тргуваат со CFDs со овој провајдер. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете висок ризик од губење на вашите пари.

Исламска сметка со бесплатна размена

Сметката за тргување на Форекс е во склад со Шеријатот за следбениците на Исламот

Клиентите кои се следбеници на муслиманската вера можат да отворат сметка на Форекс и CFD без камата од пренесувањето на позициите во текот на ноќта (=камата на размена). Причината за исламската сметка е да се избегне потребата за плаќање и примање на камата, што е забрането во исламот.

Како да отворите исламска сметка со бесплатна размена?

-Отворете Fortrade сметка на Вашиот компјутер, мобилен телефон или таблет.

-Завршете го целиот процес на регистрација (и пратете ни ги потребните документи за идентификација).

-Пратете e-пошта на support@fortrade.com со барање за исламска сметка со бесплатна размена.

Разлики во цената на групите за бесплатна размена:

* USD/TRY19 пипа во текот на денот и 54 во тек на ноќта
* EUR/TRY24 па во текот на денот и 64 во тек на ноќта
* GBP/TRY64 па во текот на денот и 104 во тек на ноќта
* GAU/TRYознака за 100 поени (Влијае и на USD/RUB)

* Овие ознаки за 4 пипа, влијаат и на следниве симболи: AUDNZD, EURDKK, EURNZD, GBPAUD, GBPCAD, GBPNZD, USDDKK, EURNOK, EURHUF, EURILS, EURPLN, EURSEK, EURZAR, GBPSGD, USDCNH, USDHUF, USDILS, USDMXN, USDNOK, USDPKN, USDSEK, USDZAR).

  • Во случај на злоупотреба на системот – Fortrade може да ја откаже исламската сметка и на своја рака, да ги затвори сите отворени тргувања.
  • Стандарден лот = 100 000 единици на главната валута кај тргувањето со FX парови; 1000 кај тргувањето GAUTRY и 100 кај тргувањето GOLDTRY.
  • Од 13.12.2018 година, Fortrade наплатува провизии за сите акции (US + OTHER STOCKS).
  • Наплатата се врши секој четврток само за размена на клиенти.
  • Сите отворени позиции во 00.00 ГМТ во четвртокот наутро ќе имаат провизија земена пропорционално за секој лот:

GAUTRY7700 поени (само долга позиција)
GOLDTRY23100 поени (само долга позиција)
TRYBASK12250 поени (само долга позиција)
USDRUB11000 поени (само долга позиција)
USDTRY10500 поени (само долга позиција)
EURTRY14000 поени (само долга позиција)
GBPTRY2870 поени (само долга позиција)
ZAR парови120 пипа (само долга позиција)
HUF парови30 пипа (само долга позиција)
MXN парови90 пипа (само долга позиција)
AUD парови8 пипа (само кратка позиција)
13%годишно за долги позиции
12%годишно за кратки позиции

Неделната провизија согласно “своп-фри“ политиката за следните инструменти изнесува:

ИнструментДолга провизија согласно “своп-фри“ политика по лот (во поени)Кратка провизија согласно “своп-фри“ политика по лот (во поени)
нафта-129-22
Природен гас-1-1
Брент нафта-8-2
Нафта за греење-8-5
Бензин-8-5
Соја-128-111
Пченица-60-52
Платина-11-6
Паладиум-119-4
Бакар-8-5
Шеќер #11-0.48-0.3
Памук #2-2-1
Пченка-64-55
USA 500-155-134
USA 100-309-268
USA 30-13-11
USA 2000-81-63
Germany 30-72-50
UK 100-61-48
France 40-38-33
Italy 40-50-39
Spain 35-7-4
Switzerland 20-154-126
Dollar Index-69-60
Hong Kong 50-6-4
Australia 200-68-49
China 50-20-18
Japan 225-11-11
Europe 50-3.85-3.15
Netherlands 25-35-28
Canada 60-97-98
GAUTRY-7,7000
GOLDTRY-23,1000
TRYBASK-12,2500
USDRUB-11,0000
USDTRY-10,5000
EURTRY-14,0000
GBPTRY-16,0000
ZAR парови-2,8000
HUF парови-50-50
MXN парови-2,8000
Акции13% на годишно ниво12% на годишно ниво

Контактирајте нѐ ако ви требаат дополнителни информации за тарифите на ознаките и нивната примена во исламска сметка со бесплатна размена.