ЦФД (CFD) се комплексни инструменти и носат висок ризик од брзо губење пари како резултат на левериџ. 84% од сметките на клиентите-физички лица губат пари кога тргуваат со CFD. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете голем ризик да ги изгубите парите.
CFDs се комплексни инструменти и содржат висок ризик од брзо губење пари поради левериџ. 81% од ритеил инвеститорите губат пари кога тргуваат со CFDs со овој провајдер. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете висок ризик од губење на вашите пари.

Прибор од алатки за трговци

Fortrade ги овозможува сите неопходни сознанија за тргување и инвестирање за да ги обучи и новите и искусните трговци со сѐ што им треба за да тргуваат профитабилно.
Што е Цик-Цак Индикаторот и Како Да Го Искористите Максимално Во Тргувањето Со Девизи
ForexШто е Цик-Цак Индикаторот и Како Да Го Искористите Максимално Во Тргувањето Со ДевизиКако можете да знаете дали нагорниот или надолниот тренд на средството коешто го тргувате се менува? Цик-цак индикаторот може да биде корисна алатка за одговор на ова прашање. Искусните трговци знаат да го користат овој филтер за да го елиминираат непотребниот "шум" од графиконите на цените, и да ги прикажат клучните трендови наместо препродадените или прекупените флуктуации. Но, што воопшто прави цик-цак индикаторот? Продолжете да читате за да дознаете. Што е цик-цак индикатор Цик-цак индикаторот често се опишува како индикатор за филтрирање. Целта на овој уникатно именуван метод е да се избегнат незначителни ценовни флуктуации во инвестициите, со што на трговецот му се овозможува да се фокусира на основниот тренд. Но покрај тоа, бидејќи помага да се забележат нивоата на цените на поддршката и отпорот на пазарот, цик-цак индикаторот може да помогне да се одреди почетокот и крајот на некој циклус. Значи, генерално, цик-цак линиите ќе се појават на графиконот само кога движењето на цената ќе добие значителен замав нагоре или нагоре (обично околу 5%). Поради ова, трговците можат да ги игнорираат малите флуктуации на цените, од само неколку процентни поени, што го олеснува забележувањето на трендовите што се одвиваат во текот на сесијата. » Имате потешкотии со основите на forex? Научете за елементарните концепти за forex што треба еден почетник да ги знае Тргување на девизен курс користејќи цик-цак индикатор Почетните чекори се навистина едноставни: Изберете висок swing (врвот на цената на средството) или низок swing (ниското ниво на средството е пониско од претходните) Дознајте го процентот на движења на цените Лоцирајте ги новите издигнувања и падови Создадете линија на тренд (линија над издигнувања или падови за да ја нагласите насоката на цената) Запомнете, повеќето платформи за онлајн тргување веќе ги содржат опциите за внесување, така што трговците можат да вметнат сопствени параметри и да носат сопстевени цик-цак одлуки. Во меѓувреме, важно е да се забележи дека цик-цакот е индикатор кој касни, па затоа не може самостојно да функционира како алатка за предвидување. Со други зборови, треба да го комплементирате вашиот цик-цак индикатор со други индикатори за да го одредите најдобриот тек на дејствување, како што се индикаторите за релативна јачина (RSIs), индикаторите за импулс за купување и продавање и индикаторите за волумен. » Ви треба повеќе помош со forex trading? Погледнете ги нашите курсеви за тргување за почетници и напредни трговци Заклучок Навистина, пазарот на девизен курс може да има премногу "бучава" за некои трговци. Препознавањето што навистина се случува во forex кога има толку голема концентрација на ситници, може да стане многу тешко, при што сите почнуваат да забораваат на многу поголемата слика. За среќа, цик-цак индикаторот може да помогне да се осигурате дека вашата стратегија за тргување со девизен курс нема да стане жртва на овие непрестајни звуци и да доведе до откажување од вашата поголема слика поради нешто што ќе згасне речиси веднаш. » Подготвени сте да започнете со тргување? Дознајте повеќе за отворање account со Fortrade
Големи и Мали Валутни Парови: Кои Се Разликите Помеѓу Нив?
ForexГолеми и Мали Валутни Парови: Кои Се Разликите Помеѓу Нив? Тргувањето со девизи е популарна форма на заработка, во која трговците купуваат и продаваат фиат валути на светските менувачници. Идејата за валутен пар е клучен концепт во ваквата трговија, и се однесува на секој пар од две валути кои се тргуваат една наспроти друга. Почетниците во тргување со девизи најчесто не знаат на кои валутни парови треба да се фокусираат бидејќи го немаат потребно знаење и искуство да носат правилни одлуки. Фактот дека постојат огромен број на валутни парови ги прави почетоците во тргувањето уште покомплексни и трговците треба да ја искористат секоја можна помош која им се пружа да се надоградат што е можно побрзо. Затоа, во денешната статија, ќе ја разложиме разликата помеѓу главните валутни парови (исто така познати како големи парови - major pairs) и помалите валутни парови (minor pairs) и ќе ви помогнеме да одлучите кои се соодветни за вас и вашиот стил на делување. » Прочитајте повеќе за главните, малите и егзотичните валутни парови. Главни валутни парови Валутните парови во кои се тргува Американскиот долар се нарекуваат главни валутни парови. Бидејќи Американскиот долар е најтргуваната валута на светот, овие парови се неверојатно популарни и ликвидни. Трговците кои штотуку почнуваат со Forex, најчесто се фокусираат на главните валутни парови, бидејќи тие имаат тенденција да бидат најпредвидливи и имаат релативно ниски распони. Имено, светот на forex тргувањето препознава листа од седум валутни парови познати како „главни парови“. Тоа се: EUR/USD - евра наспроти Американски долари. USD/JPY - Американски долари наспроти Јапонски јени. GBP/USD - Британски фунти наспроти Американски долари. USD/CHF - Американски долари наспроти Швајцарски франци. AUD/USD - Австралиски долари наспроти Американски долари. USD/CAD - Американски долари наспроти Канадски долари. NZD/USD - Нов Зеландски долари наспроти Американски долари. Мали валутни парови Познати и под името “вкрстени,” малите валутни парови се оние парови во кои се тргуваат било кои две големи валути, исклучувајќи го Американскиот долар. За разлика од главните валутни парови, помалите валутни парови се составени од главна валута и помалку популарна или помалку ликвидна валута. Токму поради ова, помалите валутни парови се прилично понестабилни од главните, но во исто време, нивните распони често знаат да бидат пошироки. Еве неколку мали валутни парови со кои често се тргува: EUR/GBP - евра наспроти Британски фунти. AUD/JPY - Австралиски долари наспроти Јапонски јени. GBP/JPY - Британски фунти наспроти Јапонски јени. EUR/CHF - евра наспроти Швајцарски франци. Помалите валутни парови на трговците им ја нудат можноста да ги диверзифицираат своите портфолија и да ги искористат предноста на тргување со различни пазарни услови во различни земји. Од друга страна, тие можат да бидат и поризични од главните валутни парови, поради нивната помала ликвидност и пошироки распони. Главни наспроти и мали валутни парови Како што веројатно може да претпоставите, постојат некои значајни разлики помеѓу тргувањето со главните и помалите валутни парови. Ајде да ги надминеме и нив. Ликвидност Ликвидноста е тековниот износ на готовина во одреден валутен пар и се покажува на тоа колку е лесно тој валутен пар да се купи и продаде на пазарот. Бидејќи главните парови вклучуваат тргување со Aмериканскиот долар и валутите на другите големи земји, тие имаат тенденција да бидат поликвидни. Со други зборови, на трговците им е полесно да влегуваат и излегуваат од позиции на тргување со овие парови. На пример, ако сакате да тргувате со парот EUR/USD, ќе можете да го направите тоа многу побрзо отколку ако тргувате со парот AUD/NZD, поради поголемата ликвидност од EUR/USD. Распони Без разлика дали имате тргувано или не, некогаш во живото имате менувано девизи и имате забележано дека нивната куповна и продажна цена на никогаш не е идентична. Оваа разлика, во трговскиот свет, е позната како распон (spread). Имено, главните валутни парови имаат тенденција да имаат многу построги распони од помалите парови, што може да ги направи помалку ризични, но и помалку профитабилни. На пример, парот EUR/USD вообичаено има распон од околу 0,2 пипа, (1 pip = 0,0001) , што значи дека ако го купите парот, ќе платите 0,2 pips повеќе отколку ако треба да го продадете. За споредба, помалку ликвиден пар како GBP/NZD може да има распон од 20 пипа или повеќе, што може да го направи многу поризичен за тргување, но и потенцијално попрофитабилен. Нестабилност Нестабилноста е мерка за тоа колку се менува цената на валутен пар со текот на времето. Во некои случаи, цената на валутен пар може да биде многу нестабилна, што значи дека се движи брзо и непредвидливо. Обично, главните валутни парови имаат многу помала нестабилност на пазарот од помалите, што може да ги направи попредвидливи и полесни за тргување. На пример, парот EUR/USD е обично многу постабилен од парот GBP/NZD. Од друга страна, помалите валутни парови им нудат на трговците шанса да ги искористат предностите од поголеми движења на цените, кои резулитраат со потенцијал за поголеми профити. Ризик Важно е да се запамети дека како и секое тргување на пазарот, така и тргувањето со девизен курс вклучува ризик. Бидејќи секој вид на валутни парови носи различни нивоа на ризик, секој трговец треба сам да одлучи со каков вид на парови сака да тргува, т.е колкав ризик сака да прифати во тргувањето. Како што споменавме, главните валутни парови често се побезбеден избор, бидејќи тие имаат тенденција да бидат многу попредвидливи и имаат релативно ниски распони. Од друга страна, малите валутни парови на трговците им ја нудат можноста да ги диверзифицираат своите портфолија, но и да ја искористат предностита на различните пазарни услови, во различни земји. Тргување со главни и помали валутни парови Во зависност од тоа каков пристап за тргување со девизен курс сакате да изберете, некои валутни парови може да бидат посоодветни за вас од другите. Како општо правило, главните валутни парови се најпогодни за краткорочни или дневни трговци поради нивните релативно ниски распони и високата ликвидност. Од друга страна, помалите валутни парови можат да бидат добра опција за долгорочните трговци или за оние кои сакаат да ги диверзифицираат своите портфолија. Бидејќи, овие парови имаат пошироки распони и помала ликвидност, краткорочните трговци потешко можат да остварат профити со нив. Како и да е, без разлика за какви парови ќе се одлучите некои работи остануваат исти. Морате да направите правилна проценка на условите на пазарот, да ги разберете ризиците кои се вклучени во тргувањето и да имате добро поставен стратешки план. Само така ќе можете значително да ги намалите ризиците поврзани со тргувањето и да бидете сигурни дека донесувате информирани одлуки. Заклучоци Изборот дали да се тргува со големи или помали валутни парови секогаш зависи од трговецот. Сепак, важно е да се запамети дека различни парови доаѓаат со различни нивоа на ризик. Што и да одлучите, важно е добро да го разбирате пазарот, да скроите стратегија за управување со ризик, и да развиете соодветен план за тргување. Ако одвоите време за истражување, подготовка и разбирање на валутните парови со кои тргувате, можете драстично да си ги зголемите вашите шанси за успех. » Сакате да тргувате без ризик? Дознајте повеќе за отворање демо account со Fortrade.
Што Значи Rollover При Тргување со CFD?
Cfd тргувањеШто Значи Rollover При Тргување со CFD?Во светот на финансиите, терминот rollover (или превртување), обично се однесува на процесот на продолжување на датумот на доспевање на заем или кредит, што доведува до зголемени такси и трошоци. Се разбира, употребата на терминот rollover не е ограничена само на заеми, и може да се користи и во договори, трансфери на средства и отплати. Терминот е исто така доста популарен во просторот за тргување, па ајде да го разгледаме и да видиме што значат rollover-ите или превртувањата за CFD. Што е CFD Rollover? Едноставно кажано, CFD rollover е процес на продолжување на датумот на истекување на договорот за разлика (CFD). Со други зборови, се однесува на можноста да ги „превртите“ вашите тековни позиции и да ги оставите за следниот ден а со тоа да го избегнете нивното истекување. Кога станува збор за rollover-и морате да запамтите дека во зависност од вашиот брокер, овој процес најчесто инволвира дополнителни трошоци. На пример, замислете дека сте отвориле долга позиција со вашиот CFD брокер на акциите на Tesla (TSLA), предвидувајќи дека цената на акциите ќе се зголеми. По отворањето на позицијата, договорот стандардно треба да истече штом ќе заврши работниот ден и ќе започне следниот. Меѓутоа, со rollover, во суштина можете да го заобиколите датумот на кој договорот е поставен да истече и со плаќање мала надокнада, ефективно да ја продолжите вашата долга позиција на TSLA до следниот работен ден. » Научете како да избегнете прекумерно тргување на пазарот на CFD. Дали превртувањата влијаат на капиталот на трговецот? Бидејќи rollover-ите обично инволвираат некоја форма на интерес, трошокот за превртување на позиција може да има ефект врз вашиот вкупен капитал. Особено кога оставате отворени позиции на подолг временски период во текот на ноќта, превртувањето може да доведе до огромни камати наплатени од вашиот брокер. Затоа, кога се тргува со CFD важно е да се земат предвид трошоците за превртување кога се проценува севкупниот ризик. Дополнително, важно е да се запамети дека таквите трошоци може брзо да се акумулираат со што можете да го намалите вашиот потенцијален профит на долг рок, доколку не сте претпазливи. Пример за превртување на пазарот Во прилог на примерот TSLA што го споменавме погоре, ајде да погледнеме и еден попрецизен пример за подобро да разбереме како функционира превртувањето во пракса. Во овој пример, да речеме дека денес со вашиот CFD брокер сте отвориле кратка позиција на берзанскиот индекс NASDAQ. Ваквиот тип на договор вообичаено истекува преку ноќ и притоа позицијата ќе мора да ја затворите рачно. Меѓутоа, ако направите rollover на позицијата, тогаш вашиот брокер автоматски ќе го продолжи договорот до датумот на превртување (т.е. следниот ден на тргување) со што ќе добиете повеќе време да донесете одлука и потенцијално ги искористите промените во условите на пазарот. Вреди да се спомене дека стапките на превртување се прилично ниски (речиси секогаш под 1%), но нивниот износ може да се собере ако ги користите подолг временски период. » Ви треба повеќе помош со CFD тргувањето? Погледнете ги нашите курсеви за тргување за почетници и напредни трговци. Како CFD Rollover влијае на трговците на Forex? За трговците кои тргуваат со CFD на парови на forex, превртувањето може да биде корисно од две причини: Прво, кога позицијата се превртува, тоа може да резултира со зголемување на капиталот на трговецот поради каматната стапка поврзана со нивниот конкретен валутен пар. Второ, превртувањето може да биде неверојатно корисно ако верувате дека сте отвориле добар trade, но сè уште немате намера да го затворите. Да речеме дека сте отвориле долга позиција на девизниот пар EUR/USD и сте поставиле цел да заработите 20% профит на овој конкретен trade. Позицијата сте ја отвориле денес, и пред да завршат часовите за тргување, забележувате дека имате само 7% профит. Правите техничка анализа која ви укажува дека добивката од 20% не само што е реална, туку е и доста веројатна, па ја префрлате позицијата за утре. Се разбира, ќе треба да платите мала надокнада за rollover-от, но тоа е многу подобра варијанта отколку да се задоволите со помалку од 50% од профитот кој можете да го остварите. Дали rollover-ите се добра алатка? CFD rollover-ите можат да бидат неверојатно корисна алатка за трговците, која им овозможува да го продолжат датумот на истекување на нивните договори и потенцијално да си го зголемат профитот. Сепак, важно е да се запамети дека има дополнителни трошоци поврзани со овој процес кои може брзо да се акумулираат ако не ги користите rollover-ите внимателно. Затоа, секогаш да земајте ги предвид трошоците за превртување пред да одлучите дали тоа е вистинскиот избор за вас. Дополнително, секогаш е добра идеја темелно да истражите и да бидете сигурни дека солидно ги разбирате потребните пресметки поврзани со превртувањата и како тие функционираат пред да преземете било какви позиции. » Подготвени да започнете? Проверете ги стапките за rollover на Fortrade.
Што Се Вкрстени Валутни Парови и Како Се Тргува Со Нив?
ForexШто Се Вкрстени Валутни Парови и Како Се Тргува Со Нив?Вкрстените валутни парови се основа на тргувањето со девизи и секој почетник трговец треба да е запознаен со нив. Всушност, потребно е суштински да ги разберете за да имате успех при тргувањете на пазарот со девизи. Во овој пост, ќе објасниме што точно се вкрстени валутни парови, и како се тргува со нив. Тогаш, што се вкрстени валутни парови и зошто се важни? Најпросто кажано, вкрстени валутни парови се било кои две валути кои се тргуваат на пазарот за девизи, со исклучок на Американскиот долар. На пример, парот EUR/GBP (евра/фунти) би се сметал за вкрстена валута. Имено, постојат два типа на вкрстени валутни парови познати во светот на тргување со девизен курс, а тоа се ситни валутни парови и егзотични валутни парови. И двата типа имаат различни нивоа на ризик според кои се одредуваат стратегиите за тргување. Сите значајни карактеристики на тргувањето со двата типа на парови ќе бидат објаснети подетално подолу. Исто така, ќе ви покажеме и како да ги искористите овие нивни одлики за да си ја зголемите шансата да остварите профит во тргувањето. » Нови сте на пазарот? Еве 9 суштински термини за пазарот на девизен курс што треба да ги знаете. Детално објаснување на вкрстени валутни парови. Зошто вкрстените валутни парови се толку важни во тргувањето? Кога тргувате на девизниот пазар, секогаш тргувате со две валути одеднаш. Ако разбирате како овие парови се движат еден спрема друг, ќе можете да носите поинформирани одлуки при тргувањето и да ги искористите овие движења на цените на пазарот во ваша корист. Мали валутни парови Малите валутни парови се типот на вкрстени валутни парови кој најчесто можете да го сретнете. Овие парови обично вклучуваат евро (EUR), Британска фунта (GBP), Јапонски јен (JPY) и швајцарски франк (CHF). Овие парови обично се поликвидни од егзотичните валутни парови, што значи дека се тргуваат во голем обем. При висока ликвидност, тргувањето е помалку ризично и нестабилно. Поради ова, малите валутни парови се идеални за почетници кои сакаат да започнат мали и постепено да ги градат своите позиции. Егзотични валутни парови Од друга страна, егзотичните валутни парови се поретки од помалите валутни парови и обично вклучуваат две валути од пазарите во развој. Повеќето примери на егзотични валутни парови вклучуваат Мексикански пезос (MXN), Индиска рупија (INR) и Руска рубља (RUB). За разлика од малите парови, овие парови се попроменливи и изложени на поголеми движења, така што тие можат да бидат поризични од помалите валутни парови. Во исто време, од истата причина, тие можат да понудат одличен потенцијал за профит. » Дознајте повеќе: Главни, помали и егзотични валутни парови. Придобивки од тргување со вкрстени валутни парови Без разлика дали тргувате со ситни или егзотични тргувањето со вкрстени валутни парови има многу предности, вклучувајќи: Пристап до поширок опсег на пазари. Нестабилните пазари нудат потенцијал за поголеми профити. Повеќе опции за диверзификација и заштита од ризик. Пристап до ликвидност која ви дозволува да тргувате непречено. Потенцијал за профит од економски фактори од повеќе земји истовремено. Пониски трансакциски трошоци поради конкурентни распони. Што треба да земете предвид кога тргувате со вкрстени парови Кога тргувате со кој било вкрстен пар на девизи, важно е да се запамети основниот концепт на корелација на цените на валутите, а тоа е дека еден валутен пар се движи во спротивна насока од другиот. Типичен пример би биле паровите EUR/USD и USD/JPY. Кога EUR/USD се движи повисоко, USD/JPY обично ќе се движи пониско, и обратно. Сфаќањето на ваквите корелации може да ви помогне да го балансирате вашето портфолио и подобро да управувате со ризикот кога тргувате со повеќе парови во исто време. Ризици од користење на левериџ - финансиска потпора Друга работа што треба да ја имате на ум кога тргувате со вкрстени валутни парови е финансиската потпора - односно левериџ. Некои инвеститори позајмуваат финансиска потпора за да го зголемат капиталот и да имаат поголема трговска моќ при тргувањето. Предноста на ваквото тргување е очигледна - имањето повисок коефициент на потпора ви овозможува да тргувате со поголем обем. Но во исто време, финансисктата потпора го зголемува вашиот фактор на ризик бидејќи ќе треба да ги вратите изгубените пари ако вашате инвестиција е неуспешна. Финансиската потпора обично се претставува во сооднос 1:X, каде што X ја претставува вашата куповна моќ за секој 1 долар на вашата сметка. На пример, потпора 1:10 ви овозможува да тргувате со 10 долари за секој 1 долар на вашата сметка. Сепак, бидејќи користењето на потпора може да биде доста ризично, потербно е да ја истражите темата темелно и да го пронајдете најсоодветниот сооднос на потпора што работи за вас и вашиот стил на тргување. Ризици поврзани со ликвидност Кога зборуваме за ризици мора да ја споменеме ликвидноста, или нејзиниот недостаток, ко може да биде вистинска проблем кога се тргува со девизи. Бидејќи вкрстените валутни парови не се ни приближно популарни или ликвидни како главните парови, може да се соочите со одредени потешкотии кога станува збор за наоѓање купувач или продавач. Затоа е важно секогаш да ја проверувате ликвидноста на кој било пар за кој размислувате да го тргувате и да бидете сигурни дека имате соодветен капитал за покривање на потенцијалните загуби. За крај, од огромно значење е да се разберат основите зад секој валутен пар и добро да ги разбирате макроекономските фактори кои можат да влијаат на пазарите. Познавањето на овие теми ќе ви помогне да донесувате информирани одлуки при тргувањето и ќе ви овозможи подобро да носите одлуки за тоа кога да влезете или да излезете од одредени позиции. » Ви треба повеќе помош? Погледнете ги нашите е-книги за тргување и видео упатства. Заклучок Паровите меѓу валутите им нудат на трговците уникатна можност да ги диверзифицираат своите портфолија и да ги искористат различните економски услови во различни земји. Сепак, важно е да се биде свесен за ризиците кои се вклучени при тргување со вкрстени парови и да се биде свесен за проблемите со ликвидноста што може да се појават. Ако разбирате како овие парови функционираат, редовно ги истражувате државните економии и правилно управувате со финансиска потпора, тргувањето со вкрстени валутни парови може да ви овозможи да го зголемите потенцијалот за профит. » Подготвени сте да започнете со тргување? Дознајте повеќе за отворање account со Fortrade.
Затворање На Позиции Во Тргувањето: Сè Што Треба Да Знаете
ForexЗатворање На Позиции Во Тргувањето: Сè Што Треба Да ЗнаетеКако почетник во тргувањето, потребно е да ги научите основите, а нема подобра почетничка лекција од тоа кога и како да отворате и затворате позиции. Имено, сите средства на пазарот се движат по одредена цена, а таа цена е претставена на графикон. Кога цената на некое средство расте или опаѓа тоа е сликовито прикажано на графиконот. Се разбира, трговците можат да профитираат на пазарот без оглед на насоката на графиконот. Имено, трговецот може да отвори долга позиција, во која ќе купува ниски и продава високо, или кратка позиција, каде што го менувате налогот - и продавате акции за да добиете профит од падот на цената. Меѓутоа, за да профитирате во тргувањето, мора да разберете како правилно да затворате позициии. Ајде, да видиме подетално што значи затворање на позиција. Што е затворање на позиција во тргувањето? Едноставно кажано, затворањето на позиција во тргувањето значи излегување од некој отворен trade и соодветно преземање на добивки или загуби. Ова може да се направи рачно, ако трговецот внимателно ги следи своите trade-ови, или автоматски со помош на налози за прекин на загуба кои гарантираат дека трговецот не презема премногу ризик. Вреди да се спомене дека постојат повеќе причини зошто трговецот би затворил позиција. Тие вклучуваат: Подигање на профит од веќе отворена долга или кратка позиција. Ублажување на потенцијалната загуба кога трговецот ќе предвиди дека пазарот се движи во спротивна насока. Спречување на присилна ликвидација од страна на пазарот или вашиот брокер. Додавање ликвидност на вашата сметка за поголема позиција. Кратка позиција (short position) Кратката продажба е отворање на позиција во средство чија цена очекувате да паѓа и затворање за да се подигне потенцијален профит. За кратка продажба, прво вештачки „позајмувате“ акции од вашиот брокер за да ја отворите позицијата. Кога ќе дојде време за затворање на оваа позиција, вие ги „враќате“ овие позајмени акции назад на брокерот, а секоја добивка или загуба се пресметува соодветно. Излегување од долга позиција Најчестиот тип на позиција е долга позиција, во која трговецот купува средство по пониска цена, а потоа го продава повисоко за да заработи потенцијален профит во разликата во цената. За да се затвори таквата позиција, трговецот „излегува“ од пазарот со менување на својот trade, и ефективно го продава средството назад на брокерот по тековната пазарна цена при што заработува профит. Исклучоци Во некои случаи, трговците нема потреба да ја затворат својата позиција. Ова може да се случи ако инструментот што го користеле е пред истек, како со деривати како што се фјучерси или договори за опции. Во ваков случак, позицијата автоматски се затвора кога ќе го достигне својот предодреден датум на истекување, без разлика дали трговецот би сакал да ја затвори, или не. Исто така, вреди да се спомене дека, во некои случаи, позициите не се затвораат доброволно, туку насилно од брокерот или пазарот. Ова може да се случи поради неправилно управување со ризик или екстремно нестабилни пазарни услови. Најчестиот тип на принудно затворање позиција е со повик за маржа (margin call), при кое брокерот бара од трговецот да инвестира повеќе готовина или да ја затвори својата позицијата. Ако трговецот не е во состојба да депонира повеќе готовина на нивната сметка при margin call, брокерот може да предизвика присилна ликвидација на нивната сметка, при што сите нивни позиции ќе бидат затворени со загуба. » Прочитајте повеќе за разликите помеѓу CFD и тргувањето со фјучерси Пример за затворање на позиција Да речеме дека трговецот отворил долга позиција на акциите на Мајкрософт (MSFT), кои моментално се тргуваат со 250 долари по акција. По два дена цената на акцијата се искачува на 255 долари, а трговецот одлучува дека е време да земе потенцијална добивка, па ја затвора својата позиција. Ова затворање на позиција ќе резултира со тоа што трговецот ќе оствари профит од 5 долари по секој акција во која инвестирал. Ајде да го објасниме овој пример чекор-по-чекор: Трговецот гледа можност да профитира од акциите на MSFT, предвидувајќи дека цената на акцијата ќе се зголеми поради некој значаен настан (на пример Мајкрософт објавува нов производ). Потоа, трговецот отвора долга позиција кај нивниот брокер (купува ниско и се надева да продава високо) и чека зголемување на цената. Штом цената на акцијата ќе ги достигне очекувањата на трговецот (на пример, 255 долари), трговецот ја затвора позицијата и ја зема добивката. Завршни зборови Да резимираме, затворачките позиции се однесуваат на излегување од отворени trades и преземање на соодветните профити или загуби. Како што можете да видите, позициите може да се затворат или доброволно или насилно од брокерот/пазарот. Одлуката за затворање на позиција се заснова на повеќе фактори, како што се толеранцијата на ризик на трговецот, тековните пазарни услови, како и потенцијалните можности за заработка. Без разлика дали сте во долга или кратка позиција, неопходно е да научите како правилно да ги затворате позициите. » Сакате да научите повеќе? Проверете ги нашите бесплатни курсеви за тргување за почетници.
Што е Тргување Со XAU/USD (+ 5 Совети Како Да Тргувате Со Овој Пар)
ForexШто е Тргување Со XAU/USD (+ 5 Совети Како Да Тргувате Со Овој Пар)На девизните пазари, златото има преземено форма на валута, што значи дека инвеститорите можат да тргуваат со благородни метали со други, парични валути. Најчесто тргуваниот пар на овој вид тргување е XAU/USD, односно, злато/долари. Бидејќи многу инвеститори гледаат на парот XAU/USD како сигурен облог, тој е суштински дел од диверзификацијата на вашето портфолио за тргување со девизен курс. За време на периоди на нестабилност на пазарот, создадени од геополитички тензии и економска и политичка несигурност, овој пар може да ви ја овозможи потребната стабилност. Што е XAU/USD? Парот XAU/USD ги информира трговците колку Американски долари се потребни за да се стекне една унца злато. Со други зборови, тргувањето со XAU/USD функционира како и секое тргување со било која друга валута: купувате злато во XAU и го продавате во USD. Бидејќи златото е глобално средство, инвеститорите можат да го тргуваат со кои било други валути, во различни парови, како XAU/CAD, XAU/EUR, итн. Меѓутоа, имајте предвид дека XAU/USD е второто најликвидно средство на меѓународниот девизен пазар денес. Бидејќи тргувањето со девизен курс знае да биде доста нестабилно, трговците најчесто вклучуваат XAU/USD во нивните портфолија за да ги надоместат сите значителни загуби. » Имате нејаснотии околу тргување со злато? Прочитајте го нашиот преглед на тргувањето со злато CFD во 2023 година. 5 Совети за тргување XAU/USD 1. Обрнете внимание на светските настани Геополитичките настани можат да играат клучна улога во состојбите на златото, валутите како и останатите аспекти на меѓународните финансиски пазари. Затоа, кога тргувате со XAU/USD парот, од клучно значење е да ги пратите сите светски ситуации кои можат да резултираат со огромни загуби (или добивки), како што се војната во Источна Европа, заклучувањето на политиката Нулта-COVID во Кина или финансиските кризи во Европска унија. 2. Разгледајте ги реалните каматни стапки Федералните резерви, Европската централна банка (ЕЦБ), и останатите централни банки кои ги зголемуваат каматните стапки се честа тема на разговор помеѓу инвеститорите. Но, она што често знае да се испушти во ваквите разговори се реалните каматни стапки, кои се приспособени за инфлацијата што може точно да ги одрази реалните трошоци за задолжување и заеми. Како што можевме да видиме минатата година, каматните стапки играат огромна улога во цената на златото и другите хартии од вредност. Зголемените стапки резултираат со две клучни работи - ги зголемуваат опортунитетните трошоци за чување на non-yielding bullion, и ги зголемуваат вредностите на greenback. А како резултат на ова, стоките деноминирани во долари стануваат поскапи за странските инвеститори кои сакаат да ги купат. » Имате потешкотии со основите на forex? Погледнете ја нашата листа на основните термини за девизен курс што треба да ги знаете. 3. Анализирајте ги врвовите и падовите Откако ќе поминете некое време тргувајќи, било да е тоа XAU/USD или акции, ќе почнете да забележувате одредени патерни, особено ако нешто е прекупено или препродадено. Истото важи и за средства како злато. Поради овие патерни или трендови, од витално значење е да ги процените минатите пикови и падови, што е една од основните стратегии позната под името техничка анализа. Исто така, можете да прочешлате низ други форми на анализа, како што се следење на коефициентите (злато кон сребро или злато со сурова нафта), фундаментална анализа (проучување на економските и финансиските фактори) и гледање технички показатели (индекс на релативна сила, подвижни просеци и конвергенција на подвижниот просек /дивергенција). 4. Проверете што прават популарните индекси (ETF) Фондовите што се тргуваат со берза (ETF) експлодираа во популарност во последните неколку години, надминувајќи ја онаа на заедничките фондови. Експертите на пазарот сега мислат дека учењето за приливите и одливите на ETF може да помогне да се одреди најдобриот курс на дејствување, главно затоа што тие можат да бидат огромни. Најдобар начин да ги следите ETF-овите е да ги изберете инструментите со најголем обем и средства и да ги додадете во вашата листа за следење за да дознаете какви трендови се движат. Моментално, најпопуларни фондови за тргување со злато се: SPDR Gold Shares (GLD). iShares Gold Trust (IAU). VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX). SPDR Gold MiniShares Trust (GLDM). Physical Gold Shares ETF (PHYS). 5. Изберете го правиот брокер за вас За крај, не можеме да нагласиме доволно само колку е неопходно да се избере вистинскиот брокер за вашите потреби за тргување. Додека списокот на онлајн брокерски фирми значително се зголеми во последниве години, вие, треба да направите длабинска анализа за да обезбедите успешно тргување. Исто така, потребно е да изберете платформа која може да ги поддржува трговците од сите групи на вештини - од почетници до ветерани - во сите различни категории, од forex до CFD, а притоа да ви понуди широк спектар на алатки и функции. » Сакате да отворите account? Дознајте повеќе за отворање account со Fortrade. Завршни зборови XAU/USD е еден од најшироко тргуваните парови во девизниот курс на денешницата. Златото долго време функционира како безбедно средство за заштита на инвеститорите од нестабилноста на пазарот, инфлацијата, геополитичкиот хаос, економската несигурност и еден куп други случувања кои можат да го унаказат вашето портфолио.
Инвестирање во Земјоделски Стоки Со CFD: Што Треба Да Знате
Cfd тргувањеИнвестирање во Земјоделски Стоки Со CFD: Што Треба Да ЗнатеВо последните неколку години, земјоделски стоки се претворија во едни од највозбуливите средства за тргување на пазарот. Без разлика дали се работи за пченка или соја, обемот на информации кој може да се прочешла и анализира е огромен, па затоа и тргувањето со земјоделски стоки е и толку атрактивно. Договорите за разлики CFD (contracts for difference) се одличен метод за запознавање со трговијата со земјоделски стоки. Секако овој метод бара осмислување на соодветна стратегија за тргување. Отварање на позиции, управување со нив, па се до затворање на позиции, но и минимизирање на ризикот од загуби се главните елементи на креирање на успешна стратегија. Иако овој метод може да биде многу ефикасен, тоа не значи дека треба да се опуштите кога работите со CFD. Клучно е да примените функционална стратегија која вклучува различни фактори, вклучително и толеранција на ризик, капитал, преферирани методи и лично искуство. CFD Тргување и Земјоделски Стоки Тргувањето со CFD им овозможува на трговците да се обложуваат на идните пазарни движења на основните средства без притоа да го поседуваат средството или да преземат физичка сопственост на истото. Најпросто кажано, CFD се договори помеѓу инвеститорите и финансиските институции при што првите усвојуваат позиција што ја плаќа разликата во порамнувањето помеѓу отворените и затворачките тргувања. Едноставно ја следите цената на реалните средства, што го олеснува тргувањето со хартијата од вредност, завршувањето на трговијата и преземање на кратка или долга позиција. Со други зборови, ако чекате Американското Министерство за земјоделство (USDA) да го објави својот најнов извештај за жито и очекувате нивото на залихи да биде повисоко од предвиденото, ќе шпекулирате дека цената на договорот за првиот месец за пченка или пченица ќе падне (заземате кратка позиција). Но и покрај нивната едноставност, CFD-овите можат да бидат ризични како и секоја друга инвестициска алатка. Нивниот најголем проблем е можноста за проблеми со ликвидноста и закана од постојано одржување на доволно нивоа на маржа поради загубите со финансиска поткрепа. Па токму и затоа, развивањето на солидна стратегија има толку исклучителна важност. Кои се Најдобрите Земјоделски Производи за Трговија? Кафе: Уште од пандемијата на коронавирус, кафето важи за многу нестабилна земјоделска стока, особено со производствените предизвици кои произлегуваат на повеќе пазари. Пченка: Пченката привлекува големо внимание и лесно се тргува врз основа на големиот обем на тргување. Соја: Пазарот на соја е еден од најликвидните аспекти на пазарот на земјоделски стоки. Како да Инвестирате во Земјоделски Производи со CFD? 1. Најдете CFD Брокер и Отворете Trading Профил Како и секоја друга одлука која треба да ја донесете како потрошувач, без разлика дали сте на пазарот за авто-финансирање или нова хипотека, најважно е да истражите детално пред да изберете CFD брокер и да отворите account. Додека истражувате обрнете внимание на тоа колку долго брокерската фирма е отворена, какви трошоци може да очекувате од неа, какви account minimums ви се нудат, и други слични детали. 2. Изберете Земјоделски Стоки во кои би Сакале да Инвестирате Иако бројот на земјоделски стоки со кои би можеле да тргувате понуден од платформите online е ограничен, важно е да се фокусирате единствено на една или две земјоделски производи наместо да тргувате на целиот пазар. Исто така, треба да имате одредено искуство со производот кој ќе го одберете, или во најмала рака, да поседувате доволно знаење за тоа кои фактори можат да му влијаат (геополитика, економија, извештаи од индустријата, временски услови и други компоненти). 3. Купете го Производот Време е да го притиснете копчето “Buy“. Сега, веќе и официјално се занимавате со земјоделска стока. Тоа значи дека ќе треба да ја следите ситуацијата бидејќи може да биде прилично променлива, без разлика дали се работи за секојдневна анализа на насловите или детално проучување на графиконите. Покрај тоа, би било добро да разговарате со професионалец за инвестиции за да потврдите со какви даночни импликации би можеле да се соочите. Дали Земјоделските Производи се Добра Инвестиција? Тргувањето со земјоделски производи не е идеална стратегија за трговците што бараат долгорочно средство за инвестирање. Подобро е да купувате акции што плаќаат дивиденда или индексни фондови ако сакате да држите нешто подолго од пет, десет или 20 години. Меѓутоа, купувањето и продавањето на земјоделски стоки нуди голем број на можности, ако тоа го правите за дневно тргување или за тргување со нишалка. Што значи дека ова не е трговија која одговара на пасивни инвеститори. Инвестирањето во земјоделски производи бара да бидете активни бидејќи широк спектар на секојдневни случувања би можеле да влијаат на цената. Од политички пресврт во Јужна Америка до пониски температури во рамнините на САД, итн. » Изградете разновидно портфолио: тргувајте со земјоделски стоки со Fortrade.
Јазот Помеѓу Понудата и Побарувачката: Како Функционира во Forex Тргување?
ForexЈазот Помеѓу Понудата и Побарувачката: Како Функционира во Forex Тргување?Кога еден трговец сака да купи акции, тој може да забележи дека цена на понудата и цената на побарувачката е различна, без разлика од платформата на која што тргува. Имено, распонот или јазот на понуда-побарувачка се однесува на разликата помеѓу цените котирани за непосредна продажба или купување на некое средство, без разлика дали станува збор за акции, валутен пар или фјучерси на стоки. Девизните курсеви може да играат важна улога во распонот на понуда-побарувачка, па затоа, разбирањето како тие се пресметуваат може да биде важна алатка во остварувањето на влијанието на распонот понуда-побарувачка. Клучни факти Цена на побарувачката е она што пазарот на девизен курс е подготвен да плати за да ја продаде валутата. Цената на понудата е она што пазарот на девизен курс е подготвен да плати за да ја купи валутата. Распонот е јазот односно разликата помеѓу побараната цена и цената на понудата. Девизните курсеви ви кажуваат колку се вашите пари вреди во друга валута. Распонот може да ги потврди и условите за ликвидност на девизните пазари. Девизните курсеви во тргувањето со девизен курс Во најголем дел, девизните курсеви се засноваат на понудата и побарувачката на глобалниот финансиски пазар. Во некои случаи, девизниот курс може да биде фиксен или врзан за вредноста на валутата на друга земја. Тие ви кажуваат колку вреди вашата валута во однос на друга. Трговците со девизен курс, исто така треба да ги следат распоните за да утврдат пошироки услови за ликвидност на валутните пазари. На почетокот, може да изгледа збунувачки, но штом редовно тргувате на forex пазарот, тоа ќе ви стане дел од размислувањето. На пример, ако размислувате за тргување со USD/CHF, ова е девизниот курс од швајцарски франк во долар. Валутата од левата страна е основната валута, додека валутата од десната страна е цитираната валута. Ако курсот USD/CHF е 1,5, тоа значи дека еден швајцарски франк ќе купи 1,50 долари. Доколку девизниот курс се искачи, тоа значи дека основната валута е зголемена во вредноста и обратно. Објаснување на јазот помеѓу понудата и побарувачката на пазарот на девизен курс Во девизното тргување, цената на понудата е она што инвеститорите на девизен курс се подготвени да платат за валута, а цената на побарувачката е она што трговците на девизен курс се подготвени да платат за да ја продадат валутата. Како резултат на тоа, јазот на понудата-побарувачката се однесува на разликата помеѓу куповната и продажната цена. Значи, да го користиме валутен пар USD/CAD како пример: 1 USD = 1,30 CAD / 1,40 CAD. Повисоката цена е трошокот за купување на секој американски долар и пониската цена е она што би го добиле доколку ја продадете валутата. Според тоа, распонот на понуда-побарување би бил десет единици. Еве кратко објаснување за сите три: Цена за побарувачка: Цената што трговците се подготвени да ја продадат. Цена на понуда: Цената што трговците се подготвени да купат. Јаз на понуда-побарувачка: Разликата помеѓу куповната и продажната цена. На пример, изминатава есен, еврото се кратеше во однос на американскиот долар, при што девизниот курс падна на под паритет за прв пат во 37 години: 0,9970. Тоа значеше дека еден американски долар вреди повеќе од едно евро. Завршни зборови Јазот во понудата и побарувачката не е нешто што треба да го игнорирате при притискање на копчето за купување или продавање на вашата платформа за тргување. Тоа може и да помогне и да наштети на вашиот профит кога отворате или затворате позицијата. На крајот на краиштата, без разлика дали се работи за неколку пипови или неколку десетици пипови, трговците можат да ја дознаат моменталната состојба на валутен пар според тоа колку е широк распонот за време на која било дадена трговска сесија. » Сакате да тргувате преку Интернет? Проверете ги платформите за тргување на Fortrade.
Што е Слободна Маржа и Која е Нејзината Улога Во CFD Тргување
Cfd тргувањеШто е Слободна Маржа и Која е Нејзината Улога Во CFD ТргувањеМаржа или маргина (margin) во тргувањето со CFD е депозитот што е потребен за да се отвори и одржи позицијата со потпора додека сте ангажирани во CFD тргување или со позиции на распон. Додека тргувате со маржа, ќе уживате во целосна пазарна изложеност само со поднесување на само дел од целосната вредност на позицијата, додека, без маржа, пристапот на трговците на мало до пошироките финансиски пазари би бил прилично ограничен. На крајот на краиштата, маржата ја менува играта, било да е тоа во тргувањето со CFD или стандардното инвестирање. Што е Слободна Маржа и Како Функционира? Слободната маржа се однесува на капиталот на сметката на трговецот што не е врзан во маржа за отворени позиции. Со други зборови, слободната маржа е употребливата маржа што трговците можат да ја користат за време на нивните инвестициски активности. Имено, искористената маржа е агрегат на сета потребна сума, додека пак слободната маржа е разликата помеѓу капиталот и искористената маржа. Значи, ова е износот што е достапен за отворање нови позиции доколку е тоа потребно, а исто така е износот што може да се помести во однос на постоечките позиции. Ако отворените позиции се профитабилни, капиталот на трговците ќе се зголеми, а исто така и нивната слободна маржа. Слично на тоа, ако отворените позиции губат пари, капиталот се намалува, а исто така се намалува и слободната маржа. Трговците можат да ја користат слободната маржа за да одредат колку простор имаат на нивните тековни позиции пред да бидат погодени со повик за маржа (margin call). Повиците за маржа обично се случуваат кога маржата на сметката паѓа под 100%. Слободната маржа, исто така, им овозможува на трговците да знаат колку можат да повлечат од нивната сметка ако немаат заштитени позиции. » Дознајте повеќе за повиците за маргина, што се тие и како да ги избегнете. Како Да Се Пресмета Слободната Маржа Кога сакате да ја пресметате потребната маржа за отворање на долга позиција со акции (long position), ќе треба да го помножите бројот на акции со цената и стапката на маржата. На пример, ако вашиот капитал е 1.000 долари и сте користеле 500 долари од вашата маржа, нивото на вашата маржа е (1.000 УСД/500 УСД) x 100. Слободна Маржа во Тргувањето со CFD Кога тргувате со CFD, ви треба потпора или левериџ (leverage), клучна карактеристика на CFD договорот, и важно е да ја знаете вашата маржа бидејќи ви овозможува да ги оцените отворените позиции. Вреди да се знае дека слободната маржа ви кажува каде стоите со вашите позиции. Мора да ги имате потребните средства на вашата сметка за да ги одржувате сите позиции со CFD, бидејќи тоа е потребно за да се покрие вашата маржа. Бесплатната маржа ви ја дава таа поддршка и гарантира дека нема да дојдете до ситуација на повик за маржа (margin call), овозможувајќи ви секогаш да имате нешто при рака за да ги покриете вашите загуби (доколку ги ако има). Предности на Слободната Маржа Слободната маржа е многу корисна кога се тргува со CFD, бидејќи им овозможува на трговците да избегнуваат повици за маржа и разумно да ги користат нивните маржи - нема логика да се ризикуваат вкупните средства на трговската сметка бидејќи тоа може да го зголеми ризикот од повик за маржа. Исто така, слободната маржа ви дава и потпора - тоа е износот на пари што го чувате на вашата сметка што можете да го искористите за отворање дополнителни позиции со потпора. Тоа е еднакво на средствата во вашата трговска сметка минус средствата кои веќе делуваат како колатерал (односно почетен депозит) за вашите постоечки позиции со потпора. Повеќето трговци се обидуваат да обезбедат нивната слободна маржа да не падне на нула, бидејќи тоа ќе им остави само искористена или потребна маржа. Во такво сценарио, брокерите можат да ги затворат отворените позиции на трговецот. Како резултат на тоа, вреди да се посвети време на трговецот внимателно да ја следи нивната слободна маржа и да се осигура дека таа нема да стане негативна, бидејќи тоа може да го зголеми ризикот од повик за маржа, а ниедна позиција нема да биде извршена без слободна маржа. Слободната маржа, исто така, може да се гледа како индикатор за управување со ризик, служејќи како бариера пред повик за маржа или присилна ликвидација на вашите позиции. Ризици од Слободна Маржа во Тргувањето со CFD Во тргувањето, слободната маржа е постојано променлива бројка. Цените се движат во текот на денот, така што слободната маржа исто така може постојано да флуктуира. Затоа трговците мора да ги следат нивните нивоа на маржа во текот на денот на тргувањето. Завршни зборови На крајот на краиштата, трговците мора да внимаваат на својата слободна маржа, бидејќи доколку таа се намали, нема да можат да ги покријат своите загуби. Не постои правилен или погрешен процент на слободна маржа. Некои трговци веруваат дека преголемата слободна маржа ги прави помалку изложени на потенцијален профит, додека други сметаат дека тоа им дава мир на умот да инвестираат разумно. » Подготвени сте да започнете со тргување? Откријте како да отворите профил со Fortrade.