ЦФД (CFD) се комплексни инструменти и носат висок ризик од брзо губење пари како резултат на левериџ. 73% од сметките на клиентите-физички лица губат пари кога тргуваат со CFD. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете голем ризик да ги изгубите парите.
CFDs се комплексни инструменти и содржат висок ризик од брзо губење пари поради левериџ. 74% од ритеил инвеститорите губат пари кога тргуваат со CFDs со овој провајдер. Треба да размислите дали можете да си дозволите да преземете висок ризик од губење на вашите пари.

EUR/USD

Девизен курс на еврото (EUR) во американски долар (USD).

Вид на производ: ВалутаПазар: Глобален
Време на тргување: 24 часа, Понеделник - Петок.
Целосни услови за тргување >>

Опис:

EUR/USD е најтргуваниот валутен пар на девизниот пазар, со просечен дневен обем на тргување блиску до 600 милијарди долари, што е еквивалентно на 37% од вкупната пазарна активност. Неговата голема популарност и постојана висока ликвидност се припишува на фактот дека и главните и номиналните валути, еврото и американскиот долар се далеку најтргуваните валути во светот. Освен тоа што е единствената валута на 19 земји-членки на ЕУ (EU), еврото во релативно краток временски период стана најблизок конкурент на долгогодишниот владеачки долар како главна валута во светот. Во врска со американскиот долар, економската моќ на САД и меѓународната независност на неговиот трговски блок се неспорни. Речиси 90% од сите девизни трансакции и повеќе од две третини од резервите на девизниот пазар се номинирани во американски долари. Сè на сè, доминацијата на валутниот пар EUR/USD е цврста и најверојатно таква ќе остане и во иднина.
Feed name
ДНЕВНА НАЈНИСКА ЦЕНА
ДНЕВНА НАЈВИСОКА ЦЕНА
Тргувај со
EURUSD Пазарен сентимент
EURUSD Chart
Support & Resistance
Jan 25, 14:48 GMT
SymbolEURUSDPivot1.1916
R31.2549S11.2456
R21.2458S21.2421
R11.2323S31.2345
Daily
Weekly
Monthly
Trading Central
Uvjeti trgovanja
Време на тргување: No data for EURUSD GMT No data for EURUSD GMT No data for EURUSD GMT
Симбол: Дневна стапка на долга позиција:
Financijska poluga: Дневна стапка на кратка позиција:
Спред: Износ за своп:
Пазар:Глобален:Почетна маргина
Целосни услови за тргување
EURUSD Market Analyzes
Micro Analysis, Jan 25, 14:48 GMT
US Nonfarm Payroll is a report that shows the total number of newly employed workers on a monthly level. This report does not include people employed in government service, non-government organizations or in farming sector...
Micro Analysis, Jan 25, 14:48 GMT
US Nonfarm Payroll is a report that shows the total number of newly employed workers on a monthly level. This report does not include people employed in government service, non-government organizations or in farming sector...
Micro Analysis, Jan 25, 14:48 GMT
US Nonfarm Payroll is a report that shows the total number of newly employed workers on a monthly level. This report does not include people employed in government service, non-government organizations or in farming sector...
Micro Analysis, Jan 25, 14:48 GMT
US Nonfarm Payroll is a report that shows the total number of newly employed workers on a monthly level. This report does not include people employed in government service, non-government organizations or in farming sector...

Занимливи факти:

  • Американскиот долар е најраспространетата валута во светот, а еврото е многу блиску зад него.
  • И американските и европските економии имаат покриеност на бројни медиуми, што ги прави лесно разбирливи и погодни за надгледување на големите настани и економските индикатори кои влијаат врз односот помеѓу еврото и американскиот долар.
  • Меѓународните банки, брокерските агенции и водечките осигурителни компании се главните купувачи и продавачи на валутниот пар EUR/USD. Затоа е многу ликвиден и се тргува многу и целодневно, низ целиот свет.
  • EUR/USD, исто така, обезбедува релативно високо ниво на нестабилност, што дава поголем потенцијал за заработка за краток временски период.
  • Многу мултинационални компании ширум светот имаат бизниси во САД и ЕУ и затоа постојано имаат потреба за редуцирање на ризикот на своите средства, за да се заштитат од очекуваните или неочекуваните промени на пазарите. Ова придонесува и за долгогодишната популарност на EUR/USD.
Бесплатно пријавете се сега
Креирајте демо сметка, вежбајте без ризик со виртуелни пари.