CFD-të janë instrumente komplekse dhe vijnë me një rrezik të lartë të humbjes së parave për shkak të levave. 78% e llogarive të klientëve me pakicë humbasin para kur bëjnë tregti me CFD. Ju duhet të konsideroni nëse mund t'i bëni ballë rrezikut të lartë të humbjes së parave tuaja.
CFD-të janë instrumente komplekse dhe vijnë me një rrezik të lartë të humbjes së parave për shkak të levave. 77% e llogarive të investitorëve mund të humbasin paratë kur tregtojnë me kontrata CFD. Duhet të merrni në konsideratë nëse mund të përballoni rrezikun e humbjes së parave tuaja.

Mjete për tregtarët

Blogu ynë ofron njohuri themelore për tregtimin dhe investimet, për të pajisur tregtarët e rinj dhe ata me përvojë me mjetet që u nevojiten për të tregtuar në internet.
Trader analyzing stock graph on an ipad depicting a very flat trend
Tregtimi i aksioneveTregtimi Gjatë Tregjeve Bullish: Duhet të Blini apo të Shisni?Keni dëgjuar për dy dema që bisedonin për bursën gjatë një darke? Po, kjo është shaka! Një treg quhet në rritje kur aksionet rriten, ose pritet të rriten. Rregulli i përgjithshëm është se "tregu bear" përbëhet nga një vlerësim prej 20% ose më shumë. Në përgjithësi, kjo do të thotë që investitorët mund të parashikojnë të fitojnë para nëse kanë krijuar pozicione në aksionet e tyre të preferuara, fondet e tregtuara në shkëmbim (ETF) dhe fondet e përbashkëta. Një mjedis bullish mund të parashikohet duke u angazhuar me analiza teknike dhe duke studiuar modele dhe trende të ndryshme. Shembulli i fundit i një tregu në rritje është bumi post-pandemik që ndodhi mes normave zero të interesit dhe trilionave stimujve fiskalë dhe monetarë të injektuar në sistemin financiar. Tregu i mëparshëm i tillë filloi në mars 2009 dhe zgjati deri në ditët e para të krizës së shëndetit publik COVID-19, duke rezultuar në një fitim prej 323% për investitorët. » Mësoni bazat përpara se të filloni të tregtoni CFD: tregtimi i aksioneve për fillestarët Blerja Kundrejt Shitjes Gjatë Tregjeve Bullish Blerja Kur blini aksione gjatë një tregu në rritje, fitimet tuaja të mundshme mund të varen nga koha kur e ekzekutoni transaksionin. Pra, nëse keni blerë aksione të një stoku me kapital në ditët e para të tregus në rritje, investimi juaj duhet të ketë marrënjë fitim të mundshëm. Megjithatë, nëse keni blerë aksione në fazat e fundit të tregut në rritje, fitimi juaj i mundshëm do të ishte shumë më i vogël. Gjithashtu, duhen identifikuar rreziqe të tjera të tregut në rritje. Nëse investitorët përdorin analizën teknike, ata mund të vazhdojnë të blejnë në rënie, megjithëse bazat e aksioneve mund të mos jenë të forta. Nëse jeni investitor afatgjatë, nuk ka asgjë të keqe të blini gjatë rënies së konsiderueshme në vlerësimin e aksioneve, veçanërisht nëse mendoni se siguria do të vazhdojë të rritet gjatë trendit aktual të tregut. Shënim: Fortrade ofron mundësinë për të tregtuar ndryshimet e çmimeve të instrumenteve me CFD dhe JO për të blerë/shitur pronësinë e vetë instrumentit Shitja Fitimi nuk është i garantuar kur shitet në një treg në rritje dhe kjo varet kryesisht nga taktika që po përdorni. Për shembull, nëse jeni duke humbur para vazhdimisht gjatë një tregu në rritje, kjo mund të jetë për shkak se po përpiqeni të matni kohën e tregut, duke blerë gjatë rritjeve dhe duke shitur gjatë rënies, ose nga frika, ose sepse investimi që keni zgjedhur nuk po merr pjesë në rritjen e tregut. Thënë kështu, nëse keni investuar gjatë një tregu në rënie- pikërisht e kundërta e një tregu në rritje- dhe keni blerë në ose afër fundit, ka më shumë gjasa që të mbyllni pozicionin në aksionet tuaja dhe të shijoni fitimet e mundshme. Megjithatë, shqetësimi kryesor është që mund të mbyllni pozicionin tuaj para kohe dhe të dëmtoni fitimin e mundshëm afat të gjatë. 4 Strategji Për Tregtimin Gjatë Tregjeve Bullish 1. Shihni Fondet e Indeksit Fondet e indeksit grumbullojnë së bashku të gjitha stoqet me cilësi të lartë, nga Microsoft në Walmart, dhe shpërndajnë çdo fond që zgjidhni të përdorni në përputhje me rrethanat. Përhapja e tregtimeve tuaja përmes një sërë opsionesh të ndryshme të aksioneve mund të ndihmojë në zbutjen e disa rreziqeve. » Shihni listën tonë të indekseve në dispozicion 2. Miratoni një Strategji Investimi Problemi me tregjet në rritje është se ato mund të befasojnë në të dyja drejtimet. Kjo është arsyeja pse është thelbësore të miratohet një strategji investimi që identifikon çmimet e hyrjes dhe daljes. Sigurisht, mund të lini disa para mënjanë duke dalë para kohe nga tregtia, por këtë nuk mund ta parashikoni dot dhe është më mirë të keni fitim se humbje! Për më tepër, nëse nuk doni të prisni shumë gjatë për humbjet, duhet të identifikoni një çmim me të cilin jeni të gatshëm të lini tregtinë. 3. Investoni Gradualisht Tregjet në rritje mund të zgjasin me vite, kështu që nuk ka asgjë të keqe të investosh në disa faza. Me fjalë të tjera, ju po hapni gradualisht pozicione dhe potencialisht mund të merrni një çmim të mirë përpara se ato të ndryshojnë ndjeshëm. Kjo mund t'ju ndihmojë edhe në investimin tuaj mesatar të kostos së dollarit (DCA). 4. Mendoni një Strategji Daljeje Në fund, duhet të krijoni një strategji daljeje, në mënyrë që të mos mbani përgjegjësi. Përpjekja juaj duhet të bëhet në varësi të çmimeve që dëshironi të arrini, kohëzgjatja e kohës që dëshironi të mbani dhe cilat metrika dëshironi të monitoroni për të përcaktuar nëse jeni duke qëndruar brenda tregut, ose duke shkuar drejt dyerve të daljes. Një gabim i zakonshëm ndodh kur hyn në lojë frika nga humbja (FOMO). Kjo ishte e zakonshme gjatë manisë së meme-ve në vitin 2021, kur të sapoardhurit panë aksionet e AMC, Gamestop dhe të tjerëve të rriteshin me 30 për qind në një seancë të vetme dhe vendosën të blinin gjatë rritjes. Ky është ndoshta një nga gabimet më të këqija që mund të bëni në tregti, sepse këto kushte të mbiblerjes përfundimisht çojnë në shitje intensive, veçanërisht për aksionet shumë spekulative. Ky është problemi me tregtimin afatshkurtër, edhe gjatë tregjeve të rritjes. Ju mund të ndikoheni nga FOMO dhe të humbisni qëllimin tuaj afatgjatë për të blerë me çmime të ulëta dhe për të shitur me çmime të larta. Në të vërtetë, mund të mos ketë pasur asgjë të keqe me blerjen e AMC me 10 dollarë nëse shpresoni për perspektivat e saj afatgjata. Por nëse blini me 10 dollarë dhe më pas e shisni me 3 dollarë disa muaj më vonë, kjo nuk është strategji e mirë. » Mësoni rreth CFD-ve me bazat e tregtimit të aksioneve CFD Tregjet Bullish Nuk Janë të Përhershme Siç e kemi parë shumë herë, tregjet në rritje mund të ndryshojnë plotësisht ose të shkojnë drejt një rënieje të përkohshme. Prandaj, tregtarët duhet të jenë të vetëdijshëm për këtë mundësi gjatë gjithë kohës. Si mund të përcaktoni nëse tregu në rritje është mbi atë në rënie? Në mënyrë tipike, mund të kuptoni se fundi është afër duke vënë re zhvillime si paqëndrueshmëria e lartë ose rritja e çmimeve të mallrave. Në fund, është e rëndësishme të mbani mend se uljet dhe ngritjet janë aspekte të pashmangshme të tregjeve financiare, por ato gjithmonë kanë zbuluar një aftësi të jashtëzakonshme për t'u rikuperuar. » Keni nevojë për më shumë praktikë përpara se të tregtoni me të vërtetë? Mësoni më shumë rreth llogarive tona demo
Three gold bars resting on a stack of money (bills).
Tregtimi cfdTregtia e Arit CFD në 2023 (Zbërthim i Detajuar për Fillestarët) Tregjet financiare globale kanë evoluar shumë në dekadën e fundit. Nga përparimet teknologjike tek inovacioni i softuerit, bota e investimit dhe tregtimit tani përbëhet nga një listë e gjerë monedhash dhe instrumentesh financiare. Një nga këto përfshin kontratën e arit për diferencat (CFD). E thënë thjesht, një CFD Ari është një kontratë midis dy palëve që spekulojnë mbi çmimin e ardhshëm të metalit të çmuar. Lexoni për të mësuar më shumë. Si të Tregtoni CFD-të e Arit Këtu janë disa hapa që mund të ndërmerrni kur tregtoni CFD ari. 1. Hapni një Llogari Tregtare Së pari, duhet të hapni një llogarie tregtare. Për tregtimin CFD të arit, ka shumë opsione nga të cilat mund të zgjidhni. Kur krijoni një llogari klienti, shumë prej tyre kërkojnë të njëjtat të dhëna, si në vijim: EmriAdresaEmailiNumër telefoniLlogaria bankare Pasi të realizoni këtë hap, ju do të keni akses në një thesar produktesh financiare, burimesh dhe veçorish të shërbimit ndaj klientit. » Po kërkoni një ndërmjetës për të tregtuar? Mësoni më shumë rreth hapjes së llogarisë Fortrade. 2. Zgjidhni Produktin Kryesor të Arit që Dëshironi të Tregtoni Sigurisht, ekziston edhe opsioni që të blini një CFD ari, por, ka edhe shumë aktive të tjera që lidhen me arin nga të cilat mund të përfitoni, pavarësisht nëse është një aksion i minierave ose një fond i përqendruar në këmbimin e arit ( ETF). Ndoshta strategjia më e mirë është të përqendroheni në lëvizjen e çmimit të arit dhe më pas, me pak praktikë, mund të ndryshoni strategjitë tuaja dhe të provoni metoda unike për tregtimin e arit CFD. 3. Identifikoni Mundësitë e Tregtimit duke Përdorur Strategjinë Tuaj Keni një strategji tregtare CFD ari? Nëse jo, do ju duhet të krijoni një. Pasi ta keni përfunduar këtë hap, më pas mund të vazhdoni të identifikoni mundësitë e tregtimit duke përdorur strategjinë tuaj specifike. Sigurisht, ka shumë metoda nga të cilat mund të zgjidhni, të tilla si tregtimi i lajmeve, tregtimi i trendeve, tregtimi i veprimit të çmimeve dhe tregtimi ditor ose i lëkundur. Sa më shumë të tregtoni, aq më mirë do të njiheni me mënyrën se si lëviz ari. » Nuk keni mjaftueshëm vetëbesim për të zhvilluar strategjinë tuaj? Hidhini një sy videove të strategjisë sonë të ditës për tregtimin dhe kurseve tona falas për fillestarët. 4. Hapni Pozicionin tuaj të Parë Tani që keni mësuar bazat e tregtimit të arit CFD, pasi të keni kryer disa tregtime të llogarisë demo, do të vazhdoni të hapni pozicionin tuaj të parë. Kjo mund të konsistojë në blerjen e një sasie të caktuar ari ose kontrata të së ardhmes për një periudhë afatgjatë ose afatshkurtër. Sido që të jetë, ky është një rast për të cilin duhet të jeni krenarë! 5. Monitoroni Tregtinë Tuaj Ashtu si çdo protokoll tjetër tregtar CFD, do t'ju duhet të monitoroni tregtinë tuaj dhe mënyrën se si funksionon sesion pas sesioni. Një nga masat më të mira që mund të përdorni është përdorimi i analizave themelore ose teknike. E para është përgjithësisht një vlerësim i hendekut midis çmimit të tregut dhe vlerës së brendshme duke përdorur teknika specifike. Ky i fundit përfshin një regjim tregtimi që vlerëson investimet tuaja dhe kërkon mundësi tregtimi duke monitoruar tendencat dhe modelet e çmimeve në grafikë. 6. Mbyllni Pozicionin Në fund, pasi të keni përmbushur objektivin tuaj të çmimit—duhet t'i përmbaheni gjithmonë objektivit tuaj të çmimit!—është koha të arkëtoni çipat dhe të mbyllni pozicionin tuaj. Duke e bërë këtë, do siguroheni që e keni përfunduar misionin tuaj, keni marrë një fitim të mundshëm dhe keni mësuar disa njohuri të vlefshme. 3 Sugjerime nga Ekspertët për Tregtarët Fillestarë të Arit CFD 1. Dini Kur të Zgjidhni Pozicionet Tuaja Hapi i parë është të dini saktësisht se kur duhet të zgjidhni pozicionet tuaja. Edhe pse është sfiduese të caktoni kohën e tregut, duhet të keni parasysh një çmim të caktuar. Gjithashtu, duhet të keni një kohë të përgjithshme tregtare të planifikuar për CFD-të e arit. Nëse jeni duke tregtuar arin CFD ditor, mund të zgjidhni mëngjesin si periudhë kohore për aktivitetin e tregtimit, pasi kjo mundëson një aktivitet më të mirë të çmimeve. Nëse jeni tregtar i lëkundur- duke identifikuar tendencat në rritje ose në rënie - atëherë koha më e mirë është midis të hënës dhe të premtes (Asnjëherë gjatë fundjavës!). 2. Praktikohuni me një Llogari Demo Siç u përmend më herët, është ide e mirë të filloni të praktikoni tregtimin e arit CFD me një llogari demo. Kjo ju lejon të praktikoni tregtimin me para të rreme në vend që të përdorni paratë tuaja të vërteta për diçka që nuk e keni bërë kurrë më parë. Duke përdorur një llogari demo, mund të mësoni bazat, të gjeni strategji dhe të eksperimentoni me sugjerime të reja. » Filloni të praktikoheni sot: mësoni më shumë rreth llogarive demo me Fortrade. 3. Kushtojini Vëmendje Lajmeve Së fundmi, pavarësisht se në cilin treg po tregtoni, është kritike t'i kushtoni vëmendje lajmeve. Kjo është më e rëndësishme për produktet metalike, të cilat mund të jenë të ndjeshme ndaj një sërë faktorësh, të tillë si Indeksi i Dollarit Amerikan (DXY), yield-et e thesarit të SHBA-së, politika monetare, raportet e inflacionit dhe tregu më i gjerë i aksioneve. Nuk keni pse shihni CNBC ose Bloomberg gjatë gjithë ditës, por duhet të informoheni me të rejat që ndodhin në botë dhe mundësitë që mund t’ju ofrohen. Bëni Kërkimet Tuaja! Në tregjet financiare, nuk duhet të jeni pa plan - duhet të keni një kuptim bazik se si funksionon gjithçka. Kjo bëhet duke kryer kërkime të mirëfillta dhe duke pasur kujdes përpara se të hyni në një pozicion tregtar CFD ari. Në fakt, ka shumë mënyra se si metali i çmuar mund të tregtohet me të gjitha llojet e instrumenteve të investimit. Më e rëndësishmja, duhet të keni durim kur bëhet fjalë për tregtimin tuaj. Nëse keni bërë kërkime dhe keni përdorur strategjinë tuaj më të mirë, mos u trembni nëse kushtet nuk i plotësojnë menjëherë synimet tuaja.
A woman sitting at a desk, looking at a computer screen with  price lists and taking notes.
Forex9 Kushtet Themelore të Forex që Duhet të Dini Përpara se të TregtoniTregtimi në tregun e këmbimit valutor (forex) është një përvojë sfiduese për një fillestar, por me kuptimin bazë të termave dhe koncepteve të Forex, mund të mësoheni lehtë me tregtimin e monedhave fiat. Në këtë artikull diskutohen nëntë nga termat më të rëndësishme të përdorur në tregtimin në Forex, të tilla si leva, marzhi, diferencat etj. Për më tepër, do të diskutojmë gjithashtu disa koncepte kryesore, si rëndësia e të pasurit një strategji tregtare dhe të kuptuarit e llojeve të ndryshme të ekzekutimeve të porosive. Me këto njohuri, mund të fitoni siguri në tregtimin e monedhave. Pra, le të fillojmë dhe të mësojmë bazat e tregtimit në Forex. 1. Çiftet e Monedhave Me fjalë të thjeshta, çiftet e monedhës janë dy monedhat që përbëjnë një kurs këmbimi valutor. Një çift monedhe zakonisht renditet si një numër njësish të monedhës bazë për një njësi të monedhës kuotuese. Ato ndahen në tre kategori kryesore: çifte madhore, minore dhe ekzotike. Çiftet kryesore janë çiftet e monedhave që tregtohen më së shpeshti dhe përfshijnë: EUR/USD USD/JPY GBP/USD AUD/USD Çiftet minore janë çifte monedhash që nuk përfshijnë dollarin amerikan dhe më së shpeshti përfshijnë: EUR/GBP NZD/JPY CHF/JPY Çiftet ekzotike janë çifte monedhash që përfshijnë monedha më pak të tregtuara, të tilla si: EUR/TRY USD/MXN CAD/JPY Pra, nëse po kërkoni të tregtoni, le të themi dollarë dhe euro, do të kërkoni për çiftin e monedhës EUR/USD. » Mësoni më shumë rreth CFD-ve në çiftet e monedhave Forex të disponueshme për tregtim 2. Kursi i Këmbimit Kursi i këmbimit është çmimi për këmbimin e një monedhe me një tjetër. Kurset e këmbimit përcaktohen nga një sërë faktorësh, si oferta dhe kërkesa, kushtet ekonomike dhe stabiliteti politik, dhe mund të jenë ose të ndryshueshme ose fikse. Kursi i luhatshëm i këmbimit: Vlera e monedhës përcaktohet nga tregu dhe mund të ndryshojë nga momenti në moment. Për shembull, EUR/USD ka një kurs këmbimi aktual prej 0.97. Kjo do të thotë se një euro vlen 0.97 dollarë amerikanë.Kursi fiks i këmbimit: Vlera e monedhës përcaktohet nga një bankë qendrore dhe mbetet konstante. Një shembull popullor është krona daneze, e cila është e fiksuar në euro me 7.4 DKK për 1 EUR. » Mësoni se si të tregtoni në Forex: Provoni llogarinë tonë demo falas 3. Leva Leva është përdorimi i kapitalit të marrë hua për të rritur fuqinë blerëse të dikujt në tregun valutor. Ju mund ta përdorni levën për të tregtuar sasi më të mëdha monedhe sesa ajo që keni në llogarinë tuaj tregtare. Për shembull, nëse keni një llogari tregtare me një ndërmjetës që ofron levë 50:1, do të thotë që mund të tregtoni deri në vlerën 50 dollarë për çdo 1 dollarë në llogarinë tuaj. Në këtë mënyrë, mund të bëni tregti më të mëdha sesa mund të bënit vetëm me kapitalin tuaj. Nëse jeni ende një fillestar në Forex që nuk është plotësisht i njohur me të gjitha kushtet e tregtimit, nuk do të ishte ideja më e mirë të filloni të përdorni levën ende. Për fillestarët, është më mirë të filloni me një llogari demo që ofron levë dhe praktikoni tregtimin pa rrezikuar kapitalin tuaj. 4. Kërko Çmimin / Diferenca Kuptimi i termave ofertë, çmim i kërkuar dhe diferenca janë thelbësore për çdo investitor që kërkon të tregtojë në tregun e Forex. Ato i referohen çmimeve të monedhave gjatë blerjes dhe shitjes, si dhe diferencës midis këtyre dy çmimeve. Çmimi i ofertës: Çmimi i ofertës është shuma më e lartë e parave që një blerës është i gatshëm të paguajë për një çift monedhe. Për shembull, nëse çmimi i ofertës EUR/USD është 0,96, kjo do të thotë se një blerës është i gatshëm të paguajë 0,96 dollarë amerikanë për një euro.Çmimi i kërkuar: Çmimi i kërkuar është shuma më e ulët e parave që një shitës është i gatshëm të pranojë për një palë monedhe. Për shembull, nëse çmimi i kërkuar i EUR/USD është 0.97, kjo do të thotë se një shitës është i gatshëm të pranojë jo më shumë se 0.97 dollarë amerikanë për një euro.Diferenca: Diferenca është diferenca midis çmimit të ofertës dhe kërkesës. Zakonisht shprehet si përqindje e normës së mesme të tregut dhe mund të ndryshojë në varësi të kushteve të tregut. Në shembujt që kemi përdorur çmimi i ofertës për EUR/USD ishte 0.96 dhe çmimi i kërkesës ishte 0.97, që rezulton në një diferencë prej 0.01. 5. Pozicioni Afatgjatë / Afatshkurtër Në tregtimin në Forex, pozicioni juaj (afatgjatë ose afatshkurtër) i referohet pritshmërive tuaja të tregut. Nëse mendoni se tregu do të rritet, atëherë ju merrni një pozicion afatgjatë. Në të kundërt, nëse mendoni se tregu do të bjerë, atëherë merrni një pozicion afatshkurtër. Pozicioni afatgjatë: Një pozicion afatgjatë është kur një investitor blen një monedhë duke pritur që vlera e saj të rritet. Investitori më pas do ta shesë monedhën në një moment të mëvonshëm me një çmim më të lartë, duke marrë fitim.Pozicioni afatshkurtër: Një pozicion afatshkurtër është kur një investitor shet një monedhë duke pritur që vlera e saj të ulet. Investitori më pas do të blejë monedhën në një moment të mëvonshëm me një çmim më të ulët, duke marrë fitim. 6. Marzhi Në tregtimin në Forex, diferenca është shuma e parave që një tregtar duhet të vendosë për të hapur dhe ruajtur një pozicion. Marzhi shprehet si përqindje e madhësisë totale të pozicionit dhe zakonisht është një fraksion i vogël (zakonisht 0.25-2%). Zakonisht, këto para veprojnë si kolateral për ndërmjetësin për të mbuluar çdo humbje nëse tregtia shkon kundër tregtarit. Disa nga termat kyç që duhet të kuptoni në lidhje me marzhin janë: Marzhi i përdorur është shuma e parave në llogarinë tuaj tregtare që përdoret për të hapur dhe mbajtur një pozicion.Marzhi i lirë është shuma e parave në llogarinë tuaj tregtare që është në dispozicion për të hapur pozicione të reja. Thirrja e marzhit ndodh kur ndërmjetësi njofton tregtarin se duhet të depozitojë fonde shtesë në llogarinë e tyre për të ruajtur pozicionin. 7. Pipat Pip është njësia më e vogël e matjes kur tregtohet monedha dhe në përgjithësi i referohet 1/100 e 1% ose 0.0001. Për shembull, nëse kursi i këmbimit EUR/USD lëviz nga 0.96123 në 0.96124, kjo do të konsiderohet si një lëvizje pip. Pipat ose pipetat fraksionale janë njësi matëse edhe më të vogla dhe shprehen si 1/10 e pipit. Për shembull, nëse kursi i këmbimit EUR/USD bie nga 0.961221 në 0.961220, kjo do të konsiderohet si një pip 0.1, ose një e dhjeta e një lëvizjeje pip. Vlera e pipit është një term i rëndësishëm për t'u faktorizuar, dhe kjo është shuma me të cilën lëviz një çift monedhe kur ndryshon kursi i këmbimit. Ai llogaritet duke shumëzuar një pip (0.0001) me shumën e monedhës që tregtohet. Për shembull, nëse keni tregtuar 10,000 njësi EUR/USD dhe kursi i këmbimit lëviz me 1 pip, vlera e kësaj lëvizjeje do të ishte 10,000 x 0,0001 = 1 USD. 8. Madhësia e Lotit Madhësia e lotit i referohet numrit të njësive të monedhës që tregtohen në një pozicion Forex. Zakonisht, ai shprehet si një lot standard, një mini lot ose një mikro lot. Loti standard është ekuivalenti i 100,000 njësive të monedhës bazë në një tregti Forex. Mini loti është 10,000 njësi të monedhës bazë. Loti mikro është 1,000 njësi të monedhës bazë. Duke specifikuar sasinë e monedhës që tregtohet, tregtarët mund të menaxhojnë më mirë rrezikun e tyre dhe të sigurojnë se po tregtojnë brenda tolerancës së tyre ndaj rrezikut. Në disa raste, ndërmjetësit mund të ofrojnë gjithashtu madhësi të pjesshme të loteve që u japin tregtarëve më shumë fleksibilitet për të kontrolluar madhësinë e tregtimeve të tyre. Për shembull, një madhësi e pjesshme e lotit mund të jetë 0.01 e një loti standard që është e barabartë me 1000 njësi të monedhës bazë. » Gati për të filluar tregtimin me një shumëllojshmëri CFD-sh në çiftet e monedhave Forex? Mësoni më shumë rreth tregtimit me Fortrade 9. Tregu i Arinjve / Tregu i Demave Tregu i arinjve është një trend në të cilin çmimet bien dhe investitorët shesin pronat e tyre. Në tregun Forex, kjo do të thotë se vlera e një monedhe është në rënie. Për shembull, nëse kursi i këmbimit EUR/USD vazhdon të bjerë për muaj të tërë (zakonisht 3-6 muaj), analistët do të thonin se jemi në një treg të ulët. Një treg në rritje është një gjendje tregu në të cilën çmimet rriten dhe investitorët blejnë aktive, duke çuar në rritje të çmimeve. Në tregun Forex, kjo do të thotë se vlera e një monedhe po rritet. Në thelb, të dyja tregjet mund të ofrojnë mundësi për tregtarët për të marrë fitime, në varësi të strategjisë së tyre tregtare. Për shembull, një tregtar mund të hapë pozicione afatgjata kur tregu është në prirje rritëse dhe më pas të shesë kur ai të jetë në rënie. Ose, ata mund të shesin kur tregu është në prirje rënëse dhe më pas të marrin fitime nga çmimet në rënie. Duke i tregtuar siç duhet këto tendenca, tregtarët mund të përfitojnë nga tregjet e ariut dhe të demit.
Trader taking notes on a notepad in front of stacks of coins showing a progressive increase in price
ForexP&L e Hapur Kundrejt P&L Ditore: Ku Duhet të Përqëndroheni?Më parë investitorët mbështeteshin në të dhënat e nxjerra nga fitimi dhe humbja (P&L) për të ndjekur performancën e investimeve të tyre. Këto metrika ende përdoren gjerësisht sot, megjithëse strategjitë specifike janë zhvendosur ndjeshëm. Dallimi kryesor midis P&L të hapur dhe atij ditor është periudha gjatë së cilës ato llogariten. Le të hedhim një vështrim në të dy metrikat dhe të eksplorojmë pse ato janë të rëndësishme. » Sigurohuni që e kuptoni zhargonin e tregtimit me termat bazë të Forex që të gjithë duhet të dinë Shënim: Fortrade ofron mundësinë për të tregtuar ndryshimet e çmimeve të instrumenteve me CFD dhe JO për të blerë/shitur pronësinë e vetë instrumentit Çfarë Është P&L e Hapur? P&L e hapur mat shumën e parave të fituara ose të humbura që nga fillimi i tregtisë ose që në momentin kur keni hapur pozicionin. Ndërkohë që çmimi i tregut i pozicionit tuaj ndryshon, po ashtu ndryshon edhe P&L juaj e hapur. Mund të ndryshojë në mënyrë dramatike në një ditë të vetme, gjatë javëve ose muajve. Si ta Llogaritni? Për të llogaritur P&L ehapur: P&L e hapur = (çmimi i hapjes — çmimi aktual) Madhësia e pozicionit X Për shembull, nëse keni hapur një pozicion krejt të ri për 3 dollarë, atëherë vlera e 3 dollarëve është çmimi juaj i hapjes. Më pas do të llogaritni fitimet dhe/ose humbjet e mundshme të ditëve pasuese në varësi të çdo rritjeje ose uljeje të çmimit të instrumentit tuaj që nga tregtimi i hapjes. Për Çfarë Përdoret më Mirë P&L e Hapur? P&L e hapur ofron një vështrim të shpejtë në vlerën e pozicioneve të portofolit të hapur, në mënyrë që të mund të vlerësoni nëse këto tregti po rriten ose ulen në vlerë. » Mësoni rreth 4 llojeve të porosive në pritje në Forex Çfarë Është P&L Ditore? P&L ditore i referohet parave të bëra ose të humbura në një pozicion nga çmimi i mbylljes së natës së mëparshme. Kjo gjithashtu përfshin çdo fitim dhe humbje brenda ditës. Kjo metrikë llogarit fitimin dhe humbjen e mundshme në baza ditore, duke u dhënë tregtarëve një vështrim të hollësishëm në investimet e tyre. Si ta Llogaritni? Për të llogaritur P&L : P&L ditore= (çmimi i mëparshëm i mbylljes — çmimi aktual i sotëm) Madhësia e pozicionit X Nëse çmimi i instrumentit tuaj rritet në 3,50 dollarë nga 3 dollarë pas një dite, P&L juaj e ditës është 0,50 dollarë, që shumëzohet me madhësinë totale të pozicionit tuaj. Për çfarë përdoret më së miri P&L ditore? P&L ditore përcakton fitimin ose humbjen tuaj neto gjatë një dite tregtimi, e cila është e rëndësishme për tregtarët afatshkurtër. » Mësoni bazat e tregtimit të aksioneve CFD P&L e Hapur Kundrejt P&L Ditore: Shembull Një tregtar hap një pozicion të ri BLERJE në një vëllim prej 100 aksionesh me një çmim prej $3. Të nesërmen, çmimi rritet në 3,50 dollarë. Si do të llogarisnit P&L të hapur dhe të ditës? Mbani mend: P&L e hapur mat shumën e parave të fituara ose të humbura që nga fillimi i tregtisë ose në momentin kur keni hapur pozicionin, ndërsa P&L ditore i referohet parave të bëra ose të humbura në një pozicion nga çmimi i mbylljes së natës së mëparshme, duke përfshirë çdo fitim dhe humbje brenda ditës. Llogaritja e P&L Ditore Për të llogaritur P&L ditore, zbritni çmimin aktual nga çmimi i mbylljes së ditës së mëparshme dhe shumëzojeni atë me numrin e aksioneve: $3,50 - $3,00 = $0,500,50 dollarë x 100 aksione = 50 dollarëP&L në ditë = 50 dollarë Llogaritja e P&L së hapur Për P&L e hapur, zbritni çmimin aktual nga çmimi i hapjes, i cili do të japë të njëjtin rezultat: $3.50 - $3.00 = $0.500,50 dollarë x 100 aksione = 50 dollarëP&L e hapur = 50 dollarë A Duhet të Fokusoheni në P&L të Hapur apo P&L Ditore? Dallimi midis P&L të hapur dhe asaj ditore bëhet më i dukshëm sa më gjatë që pozicioni të mbetet i hapur. P&L ditore mat diferencat gjatë një dite të vetme, ndërsa P&L e hapur tregon se sa ka fituar ose humbur çmimi i një instrumenti në terma afatgjatë. Është thelbësore të shikoni të dyja metrikat për të marrë një pamje të plotë të vlerës së pozicionit tuaj. Disa investitorë përqendrohen vetëm në P&L të hapura, sepse ato ofrojnë një pamje të parë të vlerës së pozicionit. Sidoqoftë, rëndësia e cilësdo metrikë varet tërësisht nga qasja juaj ndaj tregtimit. Në cilëndo që vendosni të përqendroheni, ia vlen t'i kushtoni vëmendje tjetrës, pasi ato mund të shërbejnë si udhërrëfyese të vlefshme kur merrni vendime për investime në të ardhmen. » Gati për të filluar tregtimin e CFD-ve? Mësoni më shumë rreth hapjes së një llogarie me Fortrade Shënim Fortrade ofron mundësinë për të tregtuar ndryshimet e çmimeve të instrumenteve me CFD dhe JO për të blerë/shitur pronësinë e vetë instrumentit. Ky postim është menduar si një udhëzues i përgjithshëm dhe nuk duhet të merret si këshillë.
Businessman pointing at holographic image of trading chart
ForexSi të Përdorni një Kalendar Ekonomik për të Përmirësuar Tregtimin Nëse jeni duke tregtuar, qoftë aksione apo valuta, ju duhet një kalendar ekonomik. Ky shërben si orar i datave të njoftimeve ose ngjarjeve të rëndësishme të lajmeve në Shtetet e Bashkuara ose në vende të tjera të përparuara që mund të ndikojnë në lëvizjen e çifteve Forex dhe në tregun financiar të përgjithshëm. Ka shumë mjete ku mund të gjurmoni datat e rëndësishme, si Bloomberg, MarketWatch dhe Fortrade. Si të Lexoni një Kalendar Ekonomik Me një kuptim të thjeshtë të tregjeve financiare në mbarë botën, ju mund të skanoni shpejt një kalendar ekonomik. Por çfarë duhet të kërkoni saktësisht? Për shembull, nëse po prisni lëvizjen e radhës të Rezervës Federale për normat e interesit, do të kërkoni takimin e ardhshëm të politikave të Komitetit Federal të Tregut të Hapur (FOMC). Ose, nëse doni të dini leximin e ardhshëm vjetor të inflacionit në Mbretërinë e Bashkuar, do të kërkoni herën tjetër që Zyra e Statistikave Kombëtare (ONS) publikon indeksin e çmimeve të konsumit (CPI). Në përgjithësi, çdo e dhënë e rëndësishme ekonomike ose ngjarje e lidhur do të shikohet në këta kalendarë, si ato të listuara në kalendarin tonë ekonomik: Klikimi në një nga ngjarjet do t'ju lejojë të shihni historinë e tij të mëparshme: Si dhe paqëndrueshmërinë: Si Mund t'ju Ndihmojë të Tregtoni më Mirë? Duke përdorur një kalendar ekonomik, mund të jeni në gjendje të përmirësoni aftësitë tuaja tregtare në disa mënyra të ndryshme. Përqendrimi në Ngjarje të Rëndësishme Kalendarët ekonomikë mund t'ju ndihmojnë të përqendroheni në ngjarje të rëndësishme, të tilla si indeksi i çmimeve të shpenzimeve të konsumit personal (PCE), një raport i shumëpritur i vendeve të punës ose pritshmëritë e inflacionit të konsumatorëve. Sigurisht, të dish se cilat do të monitorohen kërkon një nga dy veprimet: Të kuptuarit se cilit treg po i kushtoni vëmendjeHulumtimi i asaj që po monitorojnë ekspertët » Ju duhet ndihmë? Shihni mësimet tona me video dhe kurset e tregtimit për fillestarët Zhvillimi i Strategjive Efektive Kalendarët ekonomikë mund t'ju lejojnë të krijoni një strategji të mirë ngjarjesh. Me fjalë të tjera, nëse keni filluar tregtimin ditor ose atë të luhatshëm, duhet të mbani gjurmët e të dhënave ose ngjarjeve të rëndësishme ekonomike që mund të tregojnë lëvizjet e çmimeve. Kjo ju vlen edhe pasi do të mundësojë çdo pritje të paqëndrueshmërisë, e cila mund të çojë në fitime (ose humbje). Përdorimi i një kalendari ekonomik mund të përmirësojë strategjitë e ndryshme tregtare, të tilla si tregtimi skalping dhe tregtimi paraprak i të dhënave. » Hapni një llogari Fortrade Skalping Skalping është një strategji tregtare e specializuar në përfitimin e ndryshimeve të vogla të çmimeve. Në varësi të llojit të të dhënave ose ngjarjes dhe sa kundërshtohen pritshmëritë, mund të ketë vëllime të jashtëzakonshme në tregjet financiare, gjë që është e dobishme për skalping. Tregtimi paraprak i të dhënave Tregtimi paraprak i të dhënave ndodh kur bëni lëvizje përpara kohës së planifikuar. Kështu, për shembull, tregjet mund të presin që banka qendrore e SHBA të shpallë një rritje prej 25 pikësh në normën bazë të fondeve federale. Megjithatë, ju mendoni se Fed ose do të ndalojë ose do të ekzekutojë një rritje gjysmë pikë. Sido që të jetë, ju po drejtoni tregun dhe mund të gjeneroni fitime të mundshme nëse çmimi lëviz në favorin tuaj. » Zbuloni termat bazë të Forex që duhet të dini përpara se të tregtoni Shembull Një kalendar ekonomik mund t'ju japë një avantazh ndaj investitorëve të tjerë. Le të themi se ka një raport vendimtar për ruajtjen e naftës bruto ose gazit natyror nga Administrata e Informacionit të Energjisë së SHBA (EIA) të enjten, por tregu është rritur dy ditë më parë. Meqenëse parashikoni një ndërtim ose tërheqje të konsiderueshme në furnizimet e brendshme, ju përshtatni një strategji me këtë informacion. Kur të hiqet informacioni, mund të shihni nëse numrat dolën më mirë ose më keq nga sa kishin parashikuar ekspertët. E thënë thjesht, po shihni në të ardhmen ndërsa të tjerët fokusohen në sesionin aktual. 4 Këshilla Shtesë Këtu janë katër gabime të zakonshme tregtare për t'u shmangur kur mbështeteni në një kalendar ekonomik: 1. Keqkuptimi i Rëndësisë Investitorët fillestarë mund të mendojnë se një pjesë e caktuar e të dhënave do të jetë shumë më e rëndësishme se sa është, veçanërisht pasi lidhet me instrumentin që keni zgjedhur. Është më mirë të shqyrtohet se çfarë thonë investitorët e tjerë përpara se të mendoni se Indeksi Ekonomik Kryesor i Bordit të Konferencës (LEI) do të rezultojë në shitje. 2. Humbja e Ngjarjeve për Shkak të Zonave Kohore Fatkeqësisht, zonat kohore mund të çojnë në mungesën e të dhënave ose përfundimit të një ngjarjeje. Zgjidhja e thjeshtë është të modifikoni kalendarin në kohën tuaj. 3. Mungesa e Strategjisë Pra, ju po prisni për raportin e ardhshëm të fitimeve të korporatave të Tesla Motors. Investitorët presin shifrat, por ju keni ndjekur postimin e Elon Musk në Twitter dhe mendoni se të ardhurat, shitjet dhe fitimet për aksion (EPS) do të jenë në krye të vlerësimeve të tregut. Për çfarëdo arsye, ju nuk e keni përdorur këtë njohuri për të tregtuar çmimin e aksioneve të Tesla-s, duke lënë një fitim të mundshëm mënjanë. 4. Mungesa e Mësimit Një gabim i zakonshëm është të mos mësosh nga këto data dhe se si ato lidhen me lëvizjen më të gjerë të tregut. Kjo mund të jetë një mundësi për të identifikuar modelet e grafikëve, për të menduar se si ndikuan të dhënat në treg dhe për të përcaktuar se sa të mëdha ose të vogla ishin vëllimet e tregtimit. » Mos e humbisni: Mësoni bazat e tregtimit të aksioneve CFD A Mund të Përmirësojë Aftësitë Tuaja Tregtare Përdorimi i Kalendarit? Përgjigja: e thjeshtë: Po. Por, kjo varet nga një listë faktorësh: të kuptuarit se sa kritike do të jenë të dhënat, të dini se sa do të ndikojë ngjarja në treg dhe të kuptoni se sa ajo mund të ndihmojë ose dëmtojë ndonjë nga pozicionet tuaja. Në përgjithësi, një kalendar ekonomik ofron një mori përfitimesh për çdo tregtar serioz. Sigurisht, është më e dobishme për investitorët aktivë afatshkurtër sesa për tregtarët pasivë afatgjatë.
Oil barrels in front of a stock graph on a white background
Tregtimi cfdSi të Tregtoni CFD të Naftës Bruto Brent pa PërvojëTregtimi i CFD-ve të naftës bruto Brent mund të jetë mjaft sfidues, veçanërisht nëse jeni fillestarë. Kjo për shkak se tregu i naftës është i njohur si një nga tregjet më të paqëndrueshme, duke e kthyer atë në një mundësi për tregtarët që të kenë një fitim potencial. Megjithatë, kjo mund të jetë edhe sfiduese, ndaj duhen pasur mjetet dhe strategjitë e duhura. Natyrisht, tregtimi i naftës në një mënyrë tradicionale është i vështirë, prandaj ne tani kemi CFD. Kjo do të thotë se nuk ka nevojë të trajtoni kontrata fizike ose të investoni në një aktiv fizik dhe mund të tregtoni me diferencën e çmimit midis çmimeve të hapjes dhe mbylljes pa zotëruar instrumente. Pra, nëse jeni gati të hidhni një hap dhe të mësoni se si të tregtoni CFD të naftës bruto Brent pa përvojë, lexoni këtë artikull. Do të gjeni gjithçka që duhet të dini, nga bazat deri te strategjitë dhe këshillat. Tregtimi i CFD-ve të Naftës Bruto Brent Tregtimi i naftës bruto Brent përmes CFD-ve shpesh është pa komision, me ndërmjetësit që bëjnë një fitim të vogël nga diferenca. Kjo duket mjaft e thjeshtë, por për fillestarët, mund të jetë sfiduese. Për t'ju ndihmuar, ne kemi ndarë tregtimin CFD të naftës bruto Brent në katër hapa: Hapni një llogari në një platformë tregtare CFD Si fillestarë, është e rëndësishme të zgjidhni një që ofron një gamë të gjerë mjetesh dhe burimesh. Gjithashtu, sigurohuni që të lexoni me kujdes termat dhe kushtet e ndërmjetësimit përpara se të filloni.Shkarkoni dhe instaloni platformën e tregtimit në pajisjen tuaj Ky mund të jetë një aplikacion celular, aplikacion desktop, apo edhe një platformë e bazuar në ueb, në varësi të asaj që ofron ndërmjetësimi.Depozitoni fonde në llogarinë tuaj Kjo mund të bëhet përmes një sërë metodash, duke përfshirë kartat e kreditit, transfertat bankare dhe kuletat elektronike.Filloni hapjen dhe mbylljen e tregtimeve nga platforma e tregtimit Ju mund të zgjidhni të hapni pozicione të gjata ose të shkurtra, në varësi të faktit nëse mendoni se çmimi i naftës bruto Brent do të rritet ose ulet. Sigurisht, ka shumë më tepër për të mësuar përpara se të tregtoni me vetëbesim - si bazat e tregtimit CFD, disa strategji dhe këshilla për t'ju ndihmuar të tregtoni. » Lexoni më shumë rreth tregtimit të CFD-ve të naftës bruto në tregje të paqëndrueshme Çfarë Ndikon në Potencialin e CFD-ve të Naftës Bruto Brent? Kur tregtoni CFD të naftës bruto Brent, ka disa faktorë që mund të ndikojnë në rezultat. Kjo përfshin: Oferta dhe kërkesa janë veçanërisht të rëndësishme kur bëhet fjalë për naftën bruto Brent. Kur kërkesa tejkalon ofertën, çmimet priren të rriten. Në të kundërt, nëse oferta është më e lartë se kërkesa, çmimet priren të ulen.Ngjarjet politike dhe ekonomike do të luajnë gjithashtu një rol në drejtimin e çmimit të naftës bruto Brent. Për shembull, lajmet për marrëveshje tregtare ose konflikte të mëdha, si ai në Ukrainë, mund të kenë një efekt të drejtpërdrejtë në çmim.Sezonaliteti i ofertës dhe kërkesës është gjithashtu i rëndësishëm për t'u marrë parasysh. Për shembull, në muajt e dimrit, kërkesa për naftë është zakonisht më e lartë, gjë që shkakton rritjen e çmimeve.Së fundi, spekulimet luajnë një rol vendimtar në lëvizjen e çmimeve të naftës bruto Brent. Tregtarët mund të përdorin mjete të analizës teknike, si nivelet e mbështetjes dhe rezistencës, për të provuar dhe parashikuar drejtimin e ardhshëm të çmimeve, megjithëse nuk ka asnjë mënyrë fikse për të garantuar sukses. Vlen të përmendet se kostoja e tregtimit të CFD-ve të naftës bruto Brent mund të ndryshojë gjithashtu në varësi të llojit të ndërmjetësimit që zgjidhni, si dhe sasisë së levës që përdorni. Sigurisht, të gjithë këta faktorë mund të kenë një efekt të madh në potencialin e tregtimeve tuaja, kështu që është e rëndësishme t'i monitoroni ato nga afër. Gjërat që Duhet të Dini Përpara se të Filloni Përpara se të filloni të tregtoni CFD të naftës bruto Brent, është e rëndësishme të bëni kërkimin tuaj dhe të jeni të vetëdijshëm për rreziqet e përfshira. Për të kuptuar se si funksionon tregtimi CFD, duhet të kuptoni faktorët: Madhësia e tregtisë Tregtimet CFD maten në lote, të cilat janë njësi të aktivit themelor. Madhësia e lotit do të varet nga lloji i CFD që po tregtoni, si dhe nga leva e ofruar nga ndërmjetësimi. Në shumicën e rasteve, loti standard në tregtimin e naftës bruto Brent është 100 fuçi. Kostot e tregtimit Këto përfshijnë kostot e ngarkuara nga ndërmjetësit CFD, si diferencat, komisionet dhe shkëmbimet. Pra, para se të filloni tregtinë, sigurohuni që të dini se çfarë lloj tarifash do t'ju ngarkohen për çdo tregti.Diferenca midis çmimit të hapjes dhe mbylljes së tregtisë Kur hapni një tregti, çmimi i naftës bruto Brent do të jetë pika juaj e hyrjes. Nga ana tjetër, kur mbyllni tregtinë, pika e daljes përcaktohet nga çmimi aktual i tregut. Dallimi midis këtyre dy pikave është fitimi ose humbja juaj e mundshme. Kur tregtoni CFD, është e rëndësishme të praktikoni dhe menaxhimin e duhur të rrezikut. Vendosja e ndalimit të humbjeve dhe fitimeve para se të hyni në një tregti do t'ju ndihmojë të minimizoni humbjet në rast se çmimet lëvizin papritur kundër parashikimeve tuaja. » Zbuloni më shumë rreth tregtimit të mallrave me Fortrade Përfundime të Rëndësishme Mund të konkludojmë se tregtimi i CFD-ve të naftës bruto Brent mund të sjellë një fitim të mundshëm, por është e rëndësishme të kuptoni rreziqet e përfshira përpara se të filloni. Pra, sigurohuni që të bëni kërkime, të kuptoni faktorët e ndryshëm që mund të ndikojnë në çmimet e naftës dhe të lexoni me kujdes termat dhe kushtet e ndërmjetësimit tuaj. Duke ndjekur këto hapa, mund të përmirësoni përvojën tuaj tregtare.
a man in a business suit is balancing on an upward arrow
Tregtimi i aksionevePërkthim i "Si Bëhet Tregtia Ditore në një Treg të Paqëndrueshëm".Paqëndrueshmëria i referohet asaj se sa ndryshon çmimi i një instrumenti me kalimin e kohës. Është një koncept kyç për këdo që është i interesuar në aksione, sepse ndikon drejtpërdrejt në rrezikun dhe përfitimet e mundshme të investimeve tuaja. Tregu i aksioneve mund të jetë mjaft i paparashikueshëm, veçanërisht gjatë uljeve dhe ngritjeve ekonomike. Pra, është thelbësore që investitorët dhe tregtarët të kuptojnë idenë e paqëndrueshmërisë së tregut dhe çfarë strategjish të përdorin për ta shfrytëzuar atë në mënyrë efektive. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë se çfarë është një treg i paqëndrueshëm dhe pse është e rëndësishme të kuptuarit e paqëndrueshmërisë. » Zbuloni më shumë rreth tregtimit me një llogari Fortrade Strategjitë Tregtare për një Treg të Paqëndrueshëm 1. Jo-i Drejtuar Tregtimi jo i drejtuar është një strategji ku tregtarët kërkojnë të përfitojnë potencialisht nga paqëndrueshmëria e tregut pa parashikuar drejtimin e tij. Kjo përfshin përdorimin e opsioneve, diferencave dhe mjeteve të ngjashme që u mundësojnë tregtarëve të përfitojnë nga paqëndrueshmëria pa vënë baste të drejtuara. 2. Tregtia Ditore Tregtimi ditor është një strategji e përdorur gjerësisht e fokusuar në shfrytëzimin e zhvendosjeve afatshkurtra të çmimeve. Tregtarët ditorë zakonisht hapin pozicione në mëngjes dhe i mbyllin ato deri në fund të ditës, shpesh duke bërë tregti të shumta. Mund të jetë një metodë efektive për të përfituar potencialisht në tregjet e paqëndrueshme duke kapur ndryshime të vogla të çmimeve brenda ditës. » Qëndroni një hap përpara tregut: 5 strategji tregtare ditore Forex 3. Diversifikimi i Llogarisë suaj Tregtare Një tjetër qasje për tregtimin në një treg të paqëndrueshëm është diversifikimi i llogarisë suaj tregtare. Kjo përfshin investimin në instrumente të ndryshme si aksionet, opsionet, të ardhmes, CFD-të dhe tregjet Forex. Diversifikimi shpërndan rrezikun nëpër instrumente të shumta, duke rritur potencialisht kthimet e përgjithshme. » Lundroni në botën e tregtimit CFD përmes një llogarie Fortrade 4. Strategjitë e Menaxhimit të Riskut Së fundi, kuptoni rëndësinë e përdorimit të taktikave të menaxhimit të rrezikut kur tregtoni në një treg të paqëndrueshëm. Menaxhimi i rrezikut përfshin njohjen e rreziqeve të mundshme tregtare dhe zbatimin e masave për reduktimin e tyre. Kjo mund të përfshijë vendosjen e ndalimit të humbjeve, diversifikimin e llogarisë suaj tregtare ose mbylljen e pozicioneve herët nëse ato bëhen tepër të rrezikshme. » Zbuloni se si të zvogëloni rrezikun me madhësinë e pozicionit kur tregtoni Shënim: Fortrade ofron mundësinë për të tregtuar ndryshimet e çmimeve të instrumenteve me CFD dhe JO për të blerë/shitur pronësinë e vetë instrumentit Si të Gjeni Aksionet më të Mira Gjetja e aksioneve më të mira për tregtimin ditor në një treg të paqëndrueshëm ka të bëjë me kërkimin tuaj dhe të kuptuarit se çfarë lloj rreziqesh jeni të gatshëm të ndërmerrni. Si një tregtar ditor, është e rëndësishme të shikoni performancën e kaluar, financat, vendimet e menaxhimit dhe faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në lëvizjet e çmimeve. » Jeni fillestarë? Hidhini një sy udhëzuesit tonë të tregtimit të aksioneve për fillestarët Këshilla Shtesë për Tregtimin në Tregje të Paqëndrueshme Mos u mundoni të përcaktoni kohën e tregut Siç ndoshta e dini tashmë, përcaktimi i kohës së tregut nuk është kurrë një ide e mirë, dhe kjo është veçanërisht e vërtetë në tregjet e paqëndrueshme. E thënë thjesht, nëse jeni gabim, përpjekja për të parashikuar drejtimin e tregut mund të jetë e rrezikshme dhe mund të çojë në humbje të konsiderueshme.Ruani kapitalin tuaj Edhe pse është e lehtë të tërhiqeni, është e rëndësishme të ndërmerrni hapa për të mbrojtur investimet tuaja dhe për të kufizuar humbjet tuaja. Kjo mund të nënkuptojë vendosjen e ndalimit të humbjeve, diversifikimin e llogarisë suaj ose mbylljen e pozicioneve herët nëse ato bëhen shumë të rrezikshme. Ribalanconi llogarinë tuaj tregtare Në një treg të paqëndrueshëm, është e rëndësishme të mbani një sy në portofolin tuaj dhe ta ribalanconi atë kur është e nevojshme. Kjo nënkupton rregullimin e peshave të secilit instrument në llogarinë tuaj tregtare për të siguruar që po përfitoni nga çdo ndryshim në tregje.Përdorni standardet Standardi i krahasimit ju ndihmon të monitoroni se si po performojnë investimet tuaja në krahasim me tregun e përgjithshëm dhe mund t'ju ndihmojë të merrni vendime më të informuara. » Ja se si të tregtoni CFD të naftës bruto në një treg të paqëndrueshëm
A hand holding a phone, with economy graphs and city skyline in the background
Forex5 Strategjitë e Tregtimit Ditor në Forex: Si të Konkurroni TregunForex është një treg ndërkombëtar i decentralizuar që përfshin shkëmbimin e një monedhe me një tjetër për qëllime të tregtisë. Forex, i cili është një nga tregjet më të mëdha multitrilion dollarësh në botë, është i popullarizuar në mesin e investitorëve me pakicë dhe institucionalë për shkak të kushteve të tij astronomike të likuiditetit. Investitorët përdorin të gjitha llojet e strategjive të tregtimit, nga tregtimi i skalpingut, tregtimi i lëkundur dhe ai i përditshëm, për të pasur fitime potenciale dhe për të kufizuar humbjet e tyre. Ja disa prej strategjive: » Para se të filloni, shihni termat bazë të Forex që të gjithë tregtarët duhet të dinë 1. Tregtimi i Trendeve Një lloj i zakonshëm i taktikave të investimeve në Forex është tregtimi i trendeve. Ky konsiston në marrjen e fitimeve nëpërmjet një instrumenti në një drejtim specifik. Kështu, për shembull, nëse çifti i monedhës USD/CAD rritet, ky do të identifikohej si një trend. Tregtarët Forex që përqendrohen në trende zakonisht angazhohen në një pozicion të gjatë kur çifti i monedhës është trend në rritje. Sido që të jetë rasti, tregtarët do të blejnë dhe shesin në drejtim të trendit të sigurt. 2. Tregtimi i Lëkundur Tregtimi i lëkundur është një hap larg nga tregtimi ditor. Në vend që të hyni dhe të dilni nga pozicionet disa herë në ditë, tregtimi i lëkundur kap fitime afatshkurtra në një çift monedhe gjatë disa seancave tregtare. Pra, nëse EUR/USD rritet gjatë katër sesioneve, investitorët do të përfitojnë nga kjo dhe do të blejnë ose shesin pozicionin për të marrë fitime të mundshme. Në fund të fundit, tregtia me lëkundje ka të bëjë me modelet afatshkurtra të çmimeve, duke nxjerrë përfundimin se çmimet nuk priren vetëm në një drejtim. 3. Kthimi Mesatar Kthimi mesatar mund të duket si një strategji teknike, por është mjaft e thjeshtë. Tregtimi i kthimit mesatar përfiton nga lëvizjet në çmimin e një çifti monedhe, duke parashikuar që çmimi dhe grupi i gjerë i matjeve, do të kthehen në gjendjen e mëparshme "mesatare". Kjo është një strategji ose për blerjen ose për shitjen, pasi ajo potencialisht sjell përfitime nga rritjet e paparashikuara. 4. Tregtimi i Skalpingut Skalping është një tjetër stil i njohur tregtimi, por ai kërkon një shqyrtim intensiv të grafikëve. Skalping përfshin marrjen e fitimeve të vogla por të shpeshta potenciale, ndërkohë që synoni arritjen e një norme të lartë fitimi. Tregtarët Forex që përdorin stilin e skalping zakonisht përfundojnë pozicionet e tyre përpara përfundimit të sesionit të tregtimit. Kjo u lejon atyre të zbutin marzhet më të vogla të mundshme të fitimit, nga humbjet nga tarifat e financimit brenda natës. 5. Flukset e Parave Tregtimi i fluksit të parave është një tregues teknik që lejon investitorët të monitorojnë lëvizjen e ardhshme të çmimeve duke përdorur ofertën dhe kërkesën. Treguesi i fluksit të parasë (IMF) - hyrje dhe dalje - thekson vëllimet aktuale të ofertës ose kërkesës duke vendosur diferencën midis vëllimit të tregtimit të dollarit në rritje dhe në rënie. E thënë thjesht, duke përfshirë MFI-në në arsenalin tuaj, mund të kuptoni nëse instrumenti është në territorin e mbiblerë ose të mbishitur. » Mësoni më shumë rreth çifteve të valutave në Forex Përfundime Si çdo treg tjetër financiar global, tregtimi Forex ofron shumë mundësi. Dhe, sigurisht, duke marrë parasysh se sa i madh është ai, nga vlera e dollarit deri te numri i tregtarëve, ka shumë mënyra për të vlerësuar tregun, çiftet e monedhës dhe drejtimin. Pavarësisht nëse bëhet fjalë për tregti me lëkundje ose skalping, gjithmonë mund të përdorni çdo sistem për të forcuar fitimet tuaja të mundshme ose për të kufizuar humbjet tuaja. » Mësoni më shumë rreth tregtimit të monedhave Forex me Fortrade
Trader planning a business trading strategy on his cellphone for the GER40
Tregtimi i aksioneveGER40 vs. GER30: Si Ndikon Ndryshimi në Indeksin Gjerman DAXIndekset - të njohura gjithashtu si indekset e tregut të aksioneve - masin performancën e një përzgjedhjeje aksionesh në një bursë të caktuar. Ato përdoren nga investitorë individualë dhe institucionalë për të gjurmuar ndryshimet relative në tregun e aksioneve në tërësi. Në përgjithësi, ato përbëhen nga shporta aksionesh që përfaqësojnë segmente të ndryshme të ekonomisë, si kompanitë me kapital të madh, kompani me kapital të vogël ose një sektor i caktuar. Disa nga indekset më të njohura përfshijnë Dow Jones Industrial Average (DJIA) në SHBA, S&P 500 dhe, natyrisht, DAX në Gjermani. » Ju interesojnë më shumë tregjet amerikane? Mësoni për Indeksin e Teknologjisë 100 të SHBA Çfarë Është GER40? I njohur më parë si GER30, GER40 (German Stock Index 40) është një indeks i aksioneve që gjurmon performancën e 40 kompanive më të mira të Gjermanisë sipas kapitalizimit të tregut. Ai është indeksi bazë për tregjet gjermane të aksioneve dhe është një tregues kyç i performancës së përgjithshme të ekonomisë gjermane. Është një nga indekset më të njohura për tregtarët, pasi ndjek nga afër ecurinë e kompanive kryesore gjermane. Kompanitë e përfshira në GER40 zgjidhen në bazë të madhësisë dhe likuiditetit të tyre. GER30 dikur listonte 30 kompani, por u ndryshua në GER40 pasi shtoi 10 kompanitë e mëposhtme: Airbus SEZalando SESiemens Healthineers AGSymrise AGHelloFresh SESartorius AG VzPorsche Automobil HoldingBrenntag SEPuma SEQiagen NV Kur u Kthye GER30 në GER40? GER30 është pjesë e Deutsche Börse AG dhe fillimisht u krijua në 1988. Që nga viti 2021, është riemërtuar si GER40 (gjermanisht 40) për shkak të ndryshimeve në kriteret e përzgjedhjes së aksioneve bazë që përbëjnë indeksin. Kriteret e reja tani përfshijnë më shumë kompani me kapital të mesëm dhe të vogël, gjë që zgjeron shtrirjen e indeksit përtej kapitaleve të mëdha. Pse Ndodhi Ndryshimi? Ndryshimi nga GER30 në GER40 është pjesë e përpjekjes së Deutsche Börse AG për ta bërë indeksin më përfaqësues të ekonomisë gjermane. Duke shtuar më shumë aksione me kapital të mesëm dhe të vogël në indeks, ai u ofron investitorëve një pamje më gjithëpërfshirëse të performancës së ekonomisë gjermane. Kjo, nga ana tjetër, mundësoi krahasime dhe analiza më të sakta të performancës së kompanive të ndryshme në indeks. » Ju duhet ndihmë për të tregtuar DAX? Mësoni rreth sinjaleve të tregtimit DAX 9 Dallimet Kryesore Midis GER40 dhe GER30 1. Kapitalizimi i Tregut GER40 përfshin aksione me një gamë më të gjerë kapitalizimi tregu, duke përfshirë kompanitë me kapital të mesëm dhe të vogël, ndërsa GER30 përbëhej vetëm nga aksione me kapital të madh. 2. Performanca GER40 është një indeks më gjithëpërfshirës dhe u ofron investitorëve një përfaqësim më të mirë të performancës së ekonomisë së përgjithshme gjermane. 3. Përbërja GER40 ka një përbërje më të larmishme, e cila përfshin aksione nga sektorë dhe industri të ndryshme. Ndërsa GER30 përbëhej kryesisht nga aksione nga sektori bankar dhe i automobilave. 4. Kriteret e Përzgjedhjes Kriteret e përzgjedhjes për kompanitë e përfshira në GER40 janë më të rrepta në krahasim me GER30. Për t'u përfshirë në GER40, një kompani duhet të plotësojë disa kritere, të tilla si madhësia dhe kërkesat për likuiditet. 5. Vëllimi i Tregtisë GER40 ka një vëllim më të lartë tregtimi në krahasim me GER30. Kjo është kryesisht për shkak të gamës më të gjerë të aksioneve që tani përfshihen në indeks. 6. Rëndësia GER40 ka një rëndësi më të madhe, ndërsa GER30 ishte i përqëndruar shumë drejt sektorëve bankarë dhe automobilave. 7. Kthimi GER40 ka tejkaluar GER30 gjatë viteve të fundit për shkak të përbërjes së tij më të larmishme dhe vëllimit më të lartë të tregtimit. 8. Likuiditeti GER40 ka likuiditet më të lartë se GER30 për shkak të vëllimit më të lartë të tregtimit dhe një game më të gjerë të aksioneve që përbëjnë indeksin. 9. Tarifat Tarifat e tregtimit për GER40 janë zakonisht më të larta se ato të GER30 për shkak të likuiditetit më të lartë dhe vëllimit të tregtimit. » Ju duhet ndihmë shtesë në udhëtimin tuaj të tregtimit? Hidhini një sy kurseve tona të tregtimit CFD për tregtarët fillestarë dhe të avancuar Çfarë Ndikon në Vlerën e Indeksit DAX? Performanca e kompanisë Ecuria e aksioneve individuale në indeks ndikon në vlerën e përgjithshme të Indeksit DAX.Ndjeshmëria e tregut Ndjeshmëria e investitorëve dhe trendet e tregut kanë një ndikim në vlerën e indeksit.Kushtet ekonomike Ndryshimet në kushtet ekonomike mund të ndikojnë në ecurinë e aksioneve në indeks, gjë që nga ana tjetër ndikon në vlerën e tij.Ngjarjet politike Ngjarjet politike mund të shkaktojnë luhatje në vlerën e indeksit DAX.Oferta dhe kërkesa Oferta dhe kërkesa e aksioneve në indeks mund të ndikojnë në vlerën e tyre.Normat e interesit Ndryshimet në normat e interesit mund të kenë efekt në çmimin e aksioneve në indeks.Ngjarjet ndërkombëtare Ndryshimet në ngjarjet globale, të tilla si një luftë tregtare ose pandemi, mund të ndikojnë në vlerën e Indeksit DAX.Vëllimi i tregtimit Vëllimi i tregtimit të aksioneve në Indeksin DAX ndikon në vlerën e tij të përgjithshme.Faktorët makroekonomikë Faktorët makroekonomikë, si inflacioni apo shpenzimet konsumatore, mund të ndikojnë në ecurinë e aksioneve në indeks dhe të ndikojnë në vlerën e tyre.Faktorë të tjerë Faktorë të tjerë, si kushtet e motit ose fatkeqësitë natyrore, mund të kenë gjithashtu një ndikim në vlerën e Indeksit DAX. Si Llogaritet Indeksi DAX? Duke llogaritur kapitalin e tregut, DAX përcaktohet nga një metodologji e lirë që vlerëson stoqet sipas likuiditetit dhe qarkullimit të tyre. Kjo do të thotë që vetëm aksionet e disponueshme për tregtim publik merren parasysh kur llogaritet vlera e indeksit. DAX llogaritet dhe publikohet çdo ditë tregtimi nga Deutsche Böerse AG, e cila e vlerëson dhe përditëson atë në kohë reale. Çfarë Duhet të keni Parasysh kur e Tregtoni Atë Ashtu si shumica e indekseve të tjera, tregtarët duhet të marrin parasysh situatën e tyre financiare dhe rrezikun kur tregtojnë Indeksin DAX. Për më tepër, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për faktorët e ndryshëm që mund të ndikojnë në vlerën e indeksit, si dhe implikimet e rezultateve të mundshme. Më së shumti, tregtimet duhet të marrin në konsideratë vëllimin më të lartë të tregtimit të GER40 dhe peshën më të madhe ndaj aksioneve nga sektorë të ndryshëm kur merren vendime tregtare. » Gati për të tregtuar GER40 dhe indekset e tjera? Mësoni më shumë rreth hapjes së një llogarie me Fortrade