CFD-të janë instrumente komplekse dhe vijnë me një rrezik të lartë të humbjes së parave për shkak të levave. Shumica e llogarive të klientëve me pakicë humbasin para kur bëjnë tregti me CFD. Duhet të konsideroni nëse e kuptoni se si funksionojnë CFD-të dhe nëse mund të përballoni rrezikun e lartë të humbjes së parave tuaja.
CFD-të janë instrumente komplekse dhe vijnë me një rrezik të lartë të humbjes së parave për shkak të levave. 81% e llogarive të investitorëve mund të humbasin paratë kur tregtojnë me kontrata CFD. Duhet të merrni në konsideratë nëse mund të përballoni rrezikun e humbjes së parave tuaja.

Ari

CDF në spot çmimin e arit (USD).

Lloji i produktit: CFD-të në metaleTregu: Global
Valuta: USDNjësia matëse: Ounc
Kushtet e tregtimit të plotë >>

Përshkrimi:

Ari është një metal i butë jashtëzakonisht popullor i cili tregtohet në mbarë botën në bursa të ndryshme, ndërsa vlera e tij shprehet në dollarë amerikan (USD). Për shekuj me radhë, ari konsiderohet të jetë media kryesore për këmbim dhe se ende mbet valuta udhëheqëse globale (1 ounc ari shfaqet si XAU). Një nga avantazhet unike e CFD-ve të arit është se me të, mund të tregtohet 23 orë në ditë, pothuajse çdo ditë të vitit. Edhe një avantazh tjetër i rëndësishëm është likuiditeti i lartë i tregut të metaleve, i cili u mundëson tregtarëve blerje dhe shitje të shpejtë dhe të lehtë të kontratave. Procesi i përcaktimit të çmimit spot të arit përfshin procesin e nxerrjes së arit, prodhimit dhe shufrat aktuale të arit nëpër botë, ndërsa njëkohësisht merren në konsiderim efektet e ngjarjeve ekonomike dhe politike, spekulimet e përgjithshme dhe sjellja e tregut, si dhe vlera e valutave dhe lëndëve të para të tjera. Çmimet spot të arit llogariten dhe publikohen në çdo sekondë gjatë orëve të tregtimit.

Fakte interesante:

  • Ari ka një vlerë përfundimtare afatgjatë. Investimi në metalet e çmuara siguron një mjet efektiv kundër inflacionit të zhvlerësimit të valutës, meqenëse ai nuk është nën kontrollin e ndonjë qeverie të caktuar apo qeverie ndërkombëtare.
  • Bursat kryesore të tregtimit të arit janë Exchange New York Mercantile Exchange (NYMEX) dhe Tokyo Commodity Exchange (TOCOM). Meqenëse ato kanë zona shumë të ndryshme kohore, opsionet dhe fjuçersat e arit janë në dispozicion gjatë gjithë ditës.
  • Kina dhe Afrika Jugore janë prodhuesit kryesorë të arit në botë. Së bashku, ato janë meritore për pothuajse 15% të prodhimit global vjetor të arit. Shtetet të tjera kryesore të prodhimit të arit janë: Argjentina, Rusia, Kanadaja dhe SHBA-ja.